深圳討論區 (7) 正版

1001 回覆
33 Like 146 Dislike
正,影多d相
前幾日好似大暴雨周圍水浸,有冇咩影響?
首先去左好出名嘅國際飯店蝴蝶酥
暑假果陣要排個幾兩個鐘 今日落雨無乜人 即買6包

然後去佳樂湯包 爆汁小籠包 好正

四行倉庫 睇左八佰所以想去

不過入面博物館咁 無乜戰鬥痕跡
前幾日落曬啲雨 今日又涼又無雨 正啊
上海啲路無電動車的
呢點屌打廣東省
大巴個張 第一脤勁似香港拍
你買咁多包做咩
走先買
使唔使美團買定walk in
似咩
不過廣東省真係行人地獄 上海9行都好舒服
好多人架 唔買定嘅話
四行倉庫半個鐘行完 時間剩好多 就搭巴士返酒店放低蝴蝶酥先 廢時孭住全日
巴士勁快5分鐘到酒店隔離條街深圳巴士行得仲慢過輪椅

然後去張園 疫情新開嘅地區
類似古蹟活化文青區果啲frd 不過文青就唔多 文革年代青年就一堆

都有小姐姐集中嘅靚餐廳

中午去左食德大西菜社
都算係最出名嘅海派西餐(類似香港豉油西餐)
環境夠復古

叫左薯仔沙律 炸豬扒 羅宋湯 芝士焗蝸牛
好多人唔知紅色蕃茄底嘅羅宋湯其實係上海發明再傳到香港
上海炸豬扒就係源自維也納炸牛扒 都係名菜

不過講咁多其實都係食feel嘅姐

路過一間cafe好抵 我訓左5個鐘 啱啱好提神

上海而家比我個feel都幾chill
深圳廣州啲人真係個個996咁 無嚟神氣
南京東路步行街
都係行一次唔會買野

M物M專門店 但都幾貴吓

一路行去外灘
上海個歷史感真係好重 好有味道 覺得好過廣州

1930年代嘅咖啡館

幾時去夜景
武康果邊都好有feel, 有上海灘果種路景
後日
一路行去外灘 首先入左和平飯店參觀下 都幾靚

幾懷舊feel

點都要打卡一次

外灘係幾有feel 香港殖民歷史仲長但係一個歐式area都無

明珠塔唔算靚但幾有代表性好過澳門塔先
隔離有間迪士尼專門店 不過賣公仔多

去左朝鮮國營餐廳食冷麵

好食 48蚊
樓主有冇睇繁花
tvb播果陣 望過下
食完冷麵 再去食多條魚做晚餐
酒釀蒸鰣魚 呢個上海名菜真係值得一食
香港食極度貴(時價計算)

金美華軒 環境舒服 同好抵食 又近陸家嘴

食完搭去北外灘睇夜景

再一路行去外灘

淨係外灘都值得嚟上海一次好靚

城隍廟喺附近 一次過去睇埋

連尋晚凌晨落機 今日行左4萬步
條魚幾$
我自己就好鍾意,將來都想去上海行下取景地點,例如你頭先去嗰個和平飯店
去左一日上海 都明點解鬼佬個個去完都大叫我嗌中國
唔計要visa,電子支付麻煩,要翻牆,無大陸電話乜都用唔到 呢啲中國固有問題

上海本身幾適合旅行
1.地鐵多又方便
2.D巴士都幾快 又平
3.古典建築幾多 幾有feel
4.啲路好大條 行落好舒服 踩單車都好放心
5.野食多 cafe多 啱啲chill鬼佬
6.外灘景幾震撼 一邊古典風 一邊現代高樓 構圖又好
7.未計周邊蘇州杭州南京可以搭埋一齊去

相反如果去深圳應該會覺得係第三世界
行人路每一秒都有垃圾電動車
行步路都驚比車車死
武康路徐家匯果頭有無推薦野食
要本土 唔要外省菜
果邊既歷史文化保育做得好好,上海杭州蘇州都好正
香港好多但就拆鬼晒,深圳本身又冇乜歷史文化既野
澳門都做得好過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞