聽我講 趁回調買入AMZN

173 回覆
16 Like 44 Dislike
*營收成長
財巴 無計啦, 隻隻mega都price in哂
未起個d唔敢入, 唔知頂唔頂得順風浪
haha咁熟口面既呢篇
第一頁都有人講過
你指市值第二?

如果cloud既話
AWS係一哥 Msft仲追緊
Google都ok啊 最近都強勢
可惜之前跌落去 做short put接唔到貨
Amzn Google Meta Msft都ok

不過嚟緊個市 尤其tech都可能要回一回
去左ER前 我都會keep住做short call
睇下有冇得收少少premium
巴打請問你依家position係點 同埋你會點部署

我自己早排入左5月call
諗緊會唔會再加
我比較concern係市場回調多
兩隻都有ok啦
MS如果回返深少少 我都想入返啲

AWS嚟緊個增長應該又會快返
前排有啲報告都revise左 再估高啲
所以不太擔心
MS追得快 某程度上係因為遲起步+openai效應
去到某個位就會好似AWS咁慢落嚟
反而AWS開始re-accelerate先癲
呢樣有少少係out of expectations
我覺得係未price in晒

另外都係嗰句
睇amzn太focus AWS係令人忽略左
其實佢其他業務都賺好多 已經就嚟追上aws
正股+cover call Jan25 240
Long call Jan26 180

最近個市都真係有啲回調味
如果5月咁近 其實都係睇財報表現
我雖然有信心財報會好 但市場點react
會唔會宣布派息/buyback
呢啲都好影響個走勢

我自己比較少買近既option
如果我要買又夠錢 可以接at least 100股既
我會short put 170+ long call 200 May24
咁樣個premium大約係0
如果升當然有得賺
如果above 170 無事發生
Below 170就接貨

揀170因為 50ema大約172

或者直接roll遠啲 俾多幾季時間佢

當然如果你只係小注賭ER 咁係ok既
電商仲有咩 ai好似話整緊機械人
以上只係我自己既策略
唔係任何投資建議
你要自己考慮適合你既玩法

Ads都有啲誇張
另外3P seller之前好似加呢樣fee個樣fee
唔知會唔會今次ER已經計埋入去

機械人我無咩留意 反而SYM呢隻係同Amazon有合作 定直頭有投資
做自動化倉庫 又可以幫Amazon cut cost

AI我覺得係睇Anthropic同bedrock
前者有機會同chatgpt鬥過
後者就做個platform 俾人係AWS用唔同既AI model
你係咪精神分裂
你條傻閪之前先笑人入Tsla
Amazon 機械人Team炒左勁多人
無人機送貨皮已收
聽Amazon做既朋友講
係笑鳩你呢個弱智姐
窮撚真係多幻想
無人機就算啦 Covid時期既弱智產物
機械人真係唔清楚
我一向都慣性小注買近option賭ER(除咗上兩個月Nvda之外)
Wow microsoft咁勁

AWS爭氣
無alibaba cloud? Tencent cloud?
師兄搞下笑咋嘛?
It’s ALL TIME HIGH!
而家係進入鳩炒AI既時代
你將個名改做AI mazon就話姐
Haha呢個有得諗
好似之前嗰個實體店AI checkout
原來係有啲印度人遙距睇住

AI=An Indian
yeahhhhhhh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞