聽我講 趁回調買入AMZN

173 回覆
16 Like 44 Dislike
入左道瓊工業
抵你賺
呢個反而可能無咩特別大影響
買得Dow jones啲fund都唔會overweight AMZN
佢一唔buy back 二唔派息

Passive fund都唔會買好多
因為DJ係price-weighted 所以AMZN好似會排差不多第20隻 得2%weighting左右

除非佢終於宣布派息/buy back
否則唔會太大影響
做個紀錄
小注long左call spread NVDA & VRT
琴日撈到SMCI個底 但費事咁多exposure
贏個飯錢就平了
NVDA真心勁 又8%
VRT去返買個位 唔知張spread返唔返到原價
暫時2勝1和(?)

可能開市仲有得繼續升
早兩日panic sell既人 依家又要panic buy返
AMZN可能要突破了

開市已食晒NVDA啲call spread
賺左既又買左落AMZN度

Mega6入面 price action睇
似乎amzn meta netflix嚟緊要跑出
老美越離越多巨頭炒
咁咪好 咁多好公司可以揀

基本上最大個幾隻有dip就買買買
有3月中同5月中call
分別195同215
大唔大機
Higher for longer 啲錢都係M6㗎啦
要鬥都係佢地內鬥
買Fngu包圍曬佢地算數
但FNGU係ETN唔係ETF
雖然BMO好大間。。。
8th largest bank in North America by assets, personal and commercial banking, global markets and investment banking services to 13 million customers. 冇事掛 雖然我唔信too big to fall呢件事
呢幾日都有大手5月190 215 call
我自己覺得未必升得咁快

不過無所謂架 唔洗升到195 215你先賺架
3月前食左啲先 或者向後roll又得

我自己就大部分都係leaps嚟
去到jan 2026
入道指加貝索走完5千萬股
支持
似乎Mag6入面 今日AMZN係比較hold得住
市跌都仲可以keep到綠色 6隻入面唯一一隻
通常入咗之後嗰年會跌
唔想要teslun
Jensen真人上連登
繼續喺MAG6入面表現出色

跌市時hold得住 升既時候贏大市
係強勢既表現

預計到189 ATH前都係會慢慢升
破頂後就加速
相反既係Apple 200天線苦苦堅持
但都好似上唔返

如果要買大股
Amzn Msft Meta NVDA係比較好
Apple goog Tesla都可能要觀察下先
你又打到七個名出黎
但點解成講mag6
係喎 mag6好似計過萬億個6隻
無Tesla份
點解我會打埋Tesla
Tesla踢咗出嚟啦 咁廢
純利咁少
d錢去左邊到
條友一睇就知係到9up,嚴重偏離事實,佢描述嘅係散戶投資行為(見邊隻升得勁就走去追)。機構投資人有一套概定流程去study同追蹤一隻個股,會有建模有晒預期數字,一旦發現結果同est有大出入就會調整,例如AMZN AWS Q4 YoY+13%,即使係sell side都留意到增長觸底反彈,預期緊Q1 YoY+16%。
可能呢排係財報前最後上車機會了
如果市場無咩大回調
嚟緊呢兩三個月 會係發力既開始

有樣好興趣既TA pattern 係前排BTC爆升前都有發生
依家AMZN都準備發生
唔知大家有冇睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞