聽我講 趁回調買入AMZN

173 回覆
16 Like 44 Dislike
Mag 7入面呢一刻性價比最高 就係AMZN
MSFT APPLE固然無得輸 但市價3萬億嚟講 要再大力升 唔係咁易
Amzn得佢哋一半市值 但嚟緊幾年預計個FCF其實唔輸太多

現價168 ATH189 我相信年中前已經返到
你入咗好多貨?
想入多啲
仲有咩前景可以炒
同市值我入nvda咪仲好
炒故事炒ai都meta
依家不斷靠cut cost 加廣告去做好盤數
就算會升都唔夠另外幾間鬥
講cloud msft前景連ai仲大過佢
講ai又唔夠google msft meta鬥
當一隻股喺同級數股大升嘅時候升少咗/跌
基本上可以判斷到係弱股
炒股一定係炒大老
基金佬冇咁得閒去睇隻股間公司d野

市場話左比你知nvda就係大老 不論成交量 日內走勢 對比大盤行得強好多

除左業績 佢平時搞d咩 研發d咩真係唔太影響
上年年底買依家升咗25 % 後悔買少咗 依家等佢回調買多啲
其實cloud嚟講 AWS仲係大佬
MSFT要追都唔易
之前股價一直lagged behind
好大原因係AWS個增長不及預期
但最新份ER睇到AWS又pick up返

廣告可以係好大盤數 google自己CEO都講俾Amazon搶左好多廣告
今次google份ER都睇到廣告係比市場預期少好多

另外third party seller個度 都超預期地好

我自己覺得市場之前係淨係睇實AWS
但其實Amazon其他業務既收入已經就追上AWS

不過anyway我意思唔係話其他幾隻唔好
基本上只要higher for longer 市場上既錢都會涌入呢幾隻巨頭度
只係我覺得Amazon係最underestimated個隻
呢個觀點幾新穎
我唔係行內人 唔清楚基金佬係點炒
會睇sellside research
大fund自己都會有自己嘅research

mandate會買個股嘅基金佬夠膽唔睇公司業務就亂衝去買
背後認購嘅投資者即刻屌曬佢地老母啦…
個個都mpf基金佬咩
好似平時堆半導體
基本上千億市值以上個堆都係齊上齊落嫁啦

長期睇 幅圖隻隻一樣咁濟
睇吓做得嚴唔嚴謹
趨勢大概一樣但回報係會有啲分別

舉個簡單例子
半導體入面都有得再細分sub industry同地域性
TSM同NVDA都已經可以好唔同
鬼佬唔識嘢冇睇到political risk買錯咗TSM已經可以賺少好多
推一推先 今日amzn表現強於大市 甚至強於mag7其他成員 (除咗NVDA)
係recovery既signal
條撚樣光頭佬都終於就賣晒 今次要賣既shares
https://x.com/dryan310/status/1758502721139900583?s=46&t=lQd3PRdZ_TmYrK14yy1JDw

Semi/AI 可能暫時見左個blowoff top
如果有賺 不妨cash out/放返落其他大股度

我自己都平左啲NVDA+琴日小注put SMCI
放返落BRK AMZN
你全倉brk+amzn?
點解唔買qqq而買brk, brk呢十年黎好似已經跑唔贏納指
唔係全倉 不過最大份個兩隻 有其他比較小注既貨
Amazon同QQQ好似有啲重覆 想diversify啲
BRK同DIA比 好似BRK好啲啲

不過其實都有崇拜巴老既心態
好似巴老咁 其實佢都唔少投資會睇錯
但核心持倉穩陣長勝就夠
其他少少地輸左咪止蝕

你叫我重倉SMCI呢啲 我真係唔敢
佢呢個星期加埋應該套現咗80億
光頭佬自己都高位係咁散貨, 仲叫人買? 無野呀
依家係睇ai邊個爆出黎先,msft有領先優勢,meta回購都夠頂到個股價,nvda就個個都要求佢
10-k “On November 8, 2023, Jeffrey Bezos, our founder and Executive Chair, adopted a trading plan intended to satisfy Rule 10b5-1(c) to sell up to 50,000,000 shares of Amazon.com, Inc. common stock over a period ending on January 31, 2025, subject to certain conditions.”

所謂高位散貨其實一早plan左幾時可以賣幾多

同埋早兩年朱西伯格賣股 都好多人話META玩完啦
大老闆賣股
呢幾隻搵錢搵到癲左 根本上立於不敗之地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞