聽我講 趁回調買入AMZN

173 回覆
16 Like 44 Dislike
成個財經台都係半露體
Amzn一齊升但無人提
重倉中
我係大股東由22年12月持貨到依家
Amzn下次財報係幾時
升左成倍有多
Estimated 25/04
不過未有確實日子
集合世上全人類
我反而覺得性價比最高應該係Tesla
得嗰5千幾憶市值 直博率仲高啦

理論嘅嘢你哋都講得多 呢方面我就唔論述

簡單講我就寧願賭Tesla 起碼叫做水位多 一兆都冇
而且炒股票最重要嘅元素係故事性 Amazon暫時真係冇乜突破喎 根本就冇理由炒 長期投資都得嘅 但係如果你話本小就唔好嘥時間啦

Tesla都起碼嚟緊好多重大方案 Facebook同埋NVDA就更加唔使講

完全諗唔明Amazon有咩可取之處 值得我去犧牲選擇其他股票
AI infrastructure
So? 既然你講到咁咁我搏新嘢唔好 例如ALAB
Alexa支援中文未
10年都追唔撚到啦
IBM
首先我諗要睇下你睇既timeframe係幾長先
的確我係相對長線投資 at least嚟緊一年至兩年

其次就係我想搵一隻可以重倉落去
所以我唔想搵隻太risky
Tesla潛在上升空間係高 但不確定性都好高
佢升到幾多 幾耐升到?我唔識睇

好似巴老重倉蘋果可樂咁
你可以去試唔同既公司 可能好risky都得
但core portfolio一定係揀最有信心
Amazon一定唔係平架啦
但佢個growth係明顯 有數得計
而且AI方面 其實佢哋都參與緊好多

Tesla依家咁弱勢既情況下
可以trade 但唔會係我重倉買入既股
買弱勢股搏轉勢 同買強勢股搭順風車
我會揀後者 雖然都好多高手做前者
Btw 睇過一張圖 assume一個人不斷買52wk high既股 同一個人不斷買52wk low既股
係前者performance好啲
點解揀Amazon 唔揀google
我就咁睇
Google個ai擺明比msft㩒住黎打啦
反而amzn係ai用家黎,以依排炒緊ai潮黎講,應該amzn穩陣過goog?
買甲骨文會唔會好D
短線炒/小注博佢做未來mega當然ok!
我都60蚊買左幾皮野

上面位巴打應該係回應緊你amzn都有參與AI industry
其實AI依家仲好初步 炒緊既都係最底層既hardware ( NVDA, cooling systems嗰幾隻)同software developers
Amzn比較上一層 let say唔同AI都成熟啦
咁係邊度run呢?
自設超級server俾全世界用?定用cloud?
Most likely後者 成本效應問題
之後再炒就係應用呢啲AI既公司

其實睇返internet掘起
個進程都係咁上下
而且當啲mega大公司參與落嚟
就算佢地遲起步 往往都係最後贏晒
始終財力人力可以無限量供應

所以我覺得重倉大公司+分散小注細but potential 公司 係比較好既做法
之後應該到個人層面, ai 電腦
因為google最大業務其實係廣告
但最近比競爭對手打得好犀利
Amzn係其中一個

Cloud既話 Amzn係大哥 Msft緊隨其後
Google其實暫時跟唔上前兩者

相反Amazon除左AWS收得
連其他業務都愈做愈好 好賺得
隨時就嚟追上AWS既收入規模

AI其實我都睇好google
不過佢哋連續兩次起跑就仆街 市場一定會hesitate
但實力一定不容置疑 反而差既係班management
而且佢地同Amazon 都有投資Anthropic
話唔定到係Anthropic跑出
Amazon cloud比msft迫得好緊
ecom 有Walmart 對手
ad 就有增長
ai方面比起msft google慢
未知數其實都唔細 但依家既reveune 的確唔差

search engine volume 長期一定跌 雖然唔會完全消失 不過要搵另一個賺錢mode
ai兩次bug 雖然冇program冇bug 但係都算係一d低級錯誤 趕住release既後果
反壟斷問題不斷 有機會面臨分拆 呢樣應該係最擔心果樣
但google技術極致 pe低
投資者有信心時呢隻應該會彈起
Mostly agree.
我自己長遠都睇好Google

AWS俾msft追得好緊係事實
而且個growth rate係msft快啲添
但市場有少少太focus呢樣 而忽略咗其他業務

Ecom方面 Walmart係勁
不過overall大家都賺多左 未有話邊個搶左邊個生意
So都樂觀嘅

所以競爭一定係有 但暫時全部都增長緊
So no worries.
最worst係好似Google咁 主要業務被蠶食
咁到時就要小心
有冇人覺得PDD係一個威脅?
垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞