聽我講 趁回調買入AMZN

173 回覆
16 Like 44 Dislike
唔鐘意佢ecom佔收入一半
Ecom 壟斷性低,增長放緩,又多對手
俾Temu搶生1意
Meta點睇
temu屈哂機 點鬥
但PDD 跌
中概就…
Temu 完全唔係個皮喎
中概一陣轉頭好似TikTok咁俾政府搞
amzn 1/4 sales 啵,都幾大啦
不過比老美搞嘅機會是大的
之前都諗過meta定Amazon好
不過meta好大部份廣告收入嚟自中資公司
如果中國經濟唔好 可能會比較大影響
加上政治風險唔細 trump上台隨時有仇報仇
所以最後揀Amazon

結果meta er 升20% amzn升8%

Btw 23年尾meta weekly SMA golden cross
其實係好strong既signal 之後就300升到500
依家Amazon都就cross
即管睇吓嚟緊半年 會唔會發生meta既升勢
So far聽啲鬼佬講 個experience不太好
Keep唔keep呢個數都成問題
不過就算一齊賺錢都無問題
暫時唔覺得去到蠶食Amazon條數

After completing their quarterly AWS customer survey with a leading channel partner, Mizuho sees signs of accelerating sales cycle growth driven by increased velocity of the sales cycle as FY24 budgets show a meaningful mix shift into infra spend, suggesting faster migration workloads into AWS. Mizuho thinks that AWS can grow 20% in 2024.
多謝佢嘅貢獻,已部處好call等ER

過咗啱啱呢個星期 終於golden cross左

參考下META同bitcoin先!

唔買google就得
點解唔可以升到四萬億市值?
CLS冇回過
點解
Goog同amzn都有買
同市值我入Tsla咪仲好
炒故事炒ai都meta
依家不斷靠cut cost 加廣告去做好盤數
就算會升都唔夠另外幾間鬥
講cloud msft前景連ai仲大過佢
講ai又唔夠google msft meta鬥

Tsla 仲有FSD 機械人 能源儲備可以炒
Amzn有少少老二地位
Cloud得佢有能力同ms 鬥
兩次業績連績含左兩次,AMZN 同meta強勢太多
純討論, 兩隻都有揸
個cloud市場比ms食得好勁, 唔知再過幾年可唔可以抵抗到
兩間公司個ceo都好肯創新
呢個係第一層思考,priced in
AWS營收有重新加速趨勢,足以re-rating
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞