2023 NFL Season (6)

906 回覆
1 Like 1 Dislike

基本規則

美式足球係回合制運動,兩隊會輪流進攻同防守,以推進去對方陣地為目標。每場打4節,每節15分鐘,攞得多分嗰隊贏。

進攻端有4次進攻機會,每次進攻可以向前傳一次或者向前跑,直至傳球失敗/持球者跌落地/走出界/被推停。如果4次進攻內成功推進10碼,就重新獲得4次進攻機會 (1st down)。如果用盡4次進攻都推進唔到10碼就會原地攻守互換。

得分方法基本上有兩種,達陣同踢球。達陣即係成功推進去防守端盡頭,會即刻攞6分再加追加得分機會。追加得分機會踢入可以攞多1分,達陣可以攞多2分。踢球即係喺進攻時將個波踢入龍門,一般都係第4次進攻而又喺射程範圍內先會踢,攞3分無追加得分機會。

如果第4次進攻時唔喺射程,好多時進攻端會選擇棄踢(punt),一腳兜走個波等對方攻守互換喺後啲既地方開始進攻。

如果進攻端傳球俾防守方截到(波落咗地唔計),或者跑跑吓甩波俾防守端執到,就即時turnover。防守方可以即時推進再喺停低嘅位置開始計4次進攻。

多數進攻會四分衛(Quarterback)發動,喺Lineman保護下將個波向前傳俾Wide Receiver/Tight End,或者由Lineman開路將個波交俾Running back跑陣。防守方就要盡力阻止接球跑陣,或者直接擒低四分衛

NFL全聯盟32隊分兩個Conference,常規賽每隊打17場,每個Conference出7隊打季後賽,單場淘汰打到出總冠軍。
Go 49
其實唔應該有攻守球員,因為守嗰班唔會出名得過攻方

應該好似baseball 用同一班人
goodbye and thankyou chiefs
Let’s go 9ers
仲有成分鐘
最忌拍定手掌呀咁多位
好緊張
Kelce game winning drive
我諗除左QB係神一般的存在之外
其他技術位球員出名程度都唔會差太多
好驚真係有劇本呀屌
Rams fan表示可唔可以兩隊都輸?
要spike啦
愛的力量
得返10秒td 定打加時
博多球先timeout啦
個kicker緊張到癲
似ot
搏唔搏touchdown
下半變到咁緊湊
差d
真係爭果一分
OT了
OT
OT
OT了
就係果一分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞