[冰戲富長大了] Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY討論區 (25) (冰/童/英/J/富/蚊/mic)

1001 回覆
11 Like 18 Dislike
小薯茄現況
唔關幕前事 幕前終究都只是一隻棋子 無論有幾忙出去接job定要返來拍下片 感覺幕前都算稱職的。
反而公司&幕後習慣左所有野一齊行動,
每次活動幕後都要身兼多職做工作人員咁,
無錯所有野由熟人做 everything under control係好事,
但就唔知係咪因為太多䌓務,缺乏左影片的創作力,最近啲片無咩特別我諗唔係個別一兩個hater會講的說話。以前好高流量的綜藝/問答/冰戲富苞丁廚童等等好似已成為歷史,最近都係靠勁嘉賓勁job擔當流量,
大家都守望住小薯茄會繼續發大,希望佢地係繼續密謀緊啲大project。
好掛住冰戲富同庖丁解童
我而家都無再追求/埋怨,無野睇就去睇其他台就ok
世界日日變,人長大諗野又唔同左,不論creator 定受眾都一樣
或者小薯茄一路都係賣緊幕前既親和力
唔係幕後既創作力
老實講 有咩片真係覺得好有創意
佢地每年嘅目標就係搞週年show
我唔明點解一定要紅返去做電視電影
如果本身係夾嘅 都唔洗入youtube做踏腳石啦
電視電影要距離感做偶像 youtube要親和力
最後做電影口碑又唔好 youtube觀眾又覺得比人背叛
捨本逐末真係好咩
台灣d youtuber都冇幾個想入返電視做啦
係㗎 始終真係要搵錢

小薯茄搵唔到嘢睇就會去其他地方搵
不過隨時有觀眾搵到啲嘢入坑就會流失觀眾
講真 我自己係欣賞6週年show嘅
但係佢哋成個9月都係排練 做show同埋show後放假
搞到嗰年成個9月都好似無咩感覺咁
我作為觀眾當然係想多啲近距離接觸
所以呢個我就no thanks

我唔明點解一定要紅返去做電視電影 --> 因為佢地原本個夢想都係做電視電影演員?
童b真係好正
好好睇
童B好勁
多謝G持禾bb
同感,
不過你好快會比人屌, 班上腦FANS會黎屌你
我都無踩任何人
呢幾日的留言都無人屌我
小薯茄點會唔知自己咩狀況
但有時都唔輪到他們去滿足所有事情
最終只能有取捨地決定咁樣走
樓上巴打算客觀同有建設性啦
感覺小薯茄fans比較少亂屌人嘅
呢度唔係tg group, tg group 先係die hard,呢度間唔中都會有fans 批評返小薯茄
有時睇佢哋成員傾偈都有提過佢地都知自己拍緊嘅野唔係佢地最鍾意嘅野,基本上係妥協平衡市場的產物,係真係好間中至有一兩條試驗片
最驚佢地搞到好似jackie ahgi咁
Youtube人氣又低左 影視又唔見得有好發展
因為果度先係搵大錢嘅地方, YouTube只係接吓廣告仔玩吓,小薯茄都差唔多去到極限,玩多幾年都始終會收皮,不如喺全盛時期放手一搏仲好
而家嘅影視點搵大錢
游學修個班都撈到勁霉靠youtube先搵到大錢
你要影視搵到錢 一定要賣個經紀人出去
人地有晒規矩 同d廣告公司 hi end品牌熟
先賣到個藝人好價
你經理人仲係自己人 唔肯比影視圈佢地抽水
點樣sell出去

Youtube一定夠養佢地
但係佢地要盲目擴充 咁點夠支持
唔好洗大左 就嫌youtube觀眾比唔夠
小薯茄嘅藝人都唔肯發展下個人channel
就知個心不在此
始終youtube先係本業
小薯茄成日提初心 希望真係重視返影片質素啦
一線youtuber係搵得多過九成演員
但你有咁嘅人氣做埋演員一定搵得仲多
個認受性另一層次嚟

Youtube女幕前一過咗三十真係唔知點做落去
演員就黃金時間

依家影視個市算好咗好多
阿冰第一年年就有填詞L年少日記
麗英都算成功

不過佢兩個以外就唔係好入到影視圈
網絡媒體出身的小薯茄
只要唔上tvb 都注定香港有大半的中老年人唔會識佢地(唔係叫佢地上tvb,只係呢個係現實,香港實在仍然有一大批人只會開電視睇81台就以為係娛樂圈的全部)
佢地係好積極上ViuTV但想講近一兩年分分鐘自己youtube channel的傳播度仲勁過上viu 的節目。
不過我係支持佢地起碼要繼續服侍好我地呢班支持佢地的小薯茄,慢慢做返多啲網絡內容,籌備網絡界大作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞