成日話乜爆物爆 原來好多人只係見樓價跌平賣再平買換樓

84 回覆
14 Like 61 Dislike
睇下蝕既同想換既跌左幾多,後者跌多d咁蝕都唔怕啦
嗯,只要賣出蟹緊嘅騰訊,再買入大跌嘅美團,個倉就冇蝕錢啦

斷章取義唔係咁用㗎囉
唔識計數,又唔識中文,廢撚到
樓主理論. 業主最想樓價跌

平賣平買你都講得出唔係價爆係機會
你蝕左幾撚多?
本身你拎住100萬買左樓 另一個人拎住100萬冇買樓
升到200萬你唔賣都好. 你資本先跑嬴冇樓嘅人
你就算之後樓換樓. 同你爭嘅人都少左 你相對有優勢換樓
假設你唔換 賣左佢拎200萬現金
你已經比原本同你一樣拎100萬果個人嬴左一倍
相反 你100萬如果跌到50萬
人地本身拎住100萬果個可以買到你兩層樓
你仲敢講平賣左之後你可以平買

你蝕到傻左?
嗯 你住喺股票度👌
如果樓升,細換大業主會有更大舊首期,咁係講得通

樓跌,業主當初投入樓市份首期都冇晒,邊有能力再使一筆錢再拎份首期出嚟,樓平有鬼用?

買過樓,杆過桿,先會明白呢件事,你不如專心搵多幾個客啦仲上連登
知唔知咩叫保本保命?
樓升, 600萬換800萬樓, 補200萬
樓趺, 480萬換640萬樓, 補160萬
都未計比少左稅, 唔知你數學邊個教 如果條友本身負資產, 銀包又無錢, 換樓已經唔成立, 講來多餘.
正如你條彩雲公屋基層淨係識屈人AA9, 怨天怨地足幾年, 講來多餘.
"買過樓,杆過桿,先會明白呢件事"
唔怕你起底,起多啲。
你拎一個comment出嚟就話我成世住彩雲?細個住彩雲唔失禮,果到係我成長嘅地方。

Case by case,你條數根本亂吹,層600萬樓可以跌120萬剩480萬,800萬樓就跌160萬剩640萬?啲細價樓依家點跌法?4年前600萬已經邁向3字中,800萬有啲都仲頂到6字尾

當係真,上車600萬樓做8按用咗120萬做首期連稅,佢呢一刻已經蝕晒,賣樓仲要蝕埋經紀佣,呢刻要抬至少60+萬做首期做9按換樓,本身供到好地地剩返7成按,依家變返9成,每月利息支出唔係多杯凍飲喎

當然唔同case仲有好多,例如早年買落嘅,但係樓齡愈高蝕得愈多,你條數再計一計,佢換新樓成本就愈高

依家個樓市係等緊再一下崩跌,個大氣候你留意返內地,果下崩跌會由一手帶動,一手貨尾唔出貨根本條資金鏈會出問題

因人廢言真係好垃圾,AA依家呢刻應該要鋤價先有生意做,集中賣一手啦,二手僧多粥少,一手又唔使你講價行嚟行去睇樓。
一早講左 如果條友本身負資產, 銀包又無錢, 換樓條件已經唔成立, 你係要拎負資產case來講.
CCL跌20%, 你又係要拎咩600萬樓跌300中極端case黎做support
見你次次回覆都係凌晨4點幾5點 唔知你打緊咩基層垃圾工, 仲要日日比老細卒你 成篇文都係社會不公, 懷材不遇咁, 安心住公屋做返社會低層咪好囉 依家無住彩雲,搬左去邊條公屋呀?

你心目中會換樓嘅人就係當初唔夠錢要買細屋,依家又要突然有錢,揸住現金,層樓蝕咗又唔緊要,仲對樓市好有信心要喺呢個息口環境加杆桿換大屋嘅人,眼光咁獨到,係犀利嘅。其實個市依家都大局已定,都係順應國家政策,有乜好拗。

另外辛苦晒你起底,等我睇返果陣幾勞氣咁其實你又搞乜咁大怨氣呢?嗱,我果陣係真係好大怨氣,我都承認,公屋仔出身又打份牛工夾硬上樓,試下甩咗層樓啦,輕鬆好多,港樓真係唔抵買。

利申:我依家未財自,都係要打工,但生活過得去,都唔使住公屋啦,所以明白你,做人寬容啲啦
大部分人換樓階梯都係咁架啦, 你好出奇咁喎

咁你賣左樓未呀? 依家租緊幾錢幾呎呀?
移左民未呀?
呢位師兄真係有咁多錢俾梨印費律師費?
呢個所謂換樓階梯只會喺樓市升,refinance可以換嚟更多流動性嘅時候會做,樓跌咗流動性低咗嘅時候係唔會有人做

不過似乎講咗咁耐你唔係好明,你咁叻起底應該唔使我講咁多
大把人升左十成跌返2成咁解啫, 你又當全香港人都最高位買樓呀?

咁你賣左樓未呀? 依家租緊幾錢幾呎呀?
移左民未呀?
唔敢答呀? 答邊瓣都死
原來聽你條炒乜輸乜, 三十幾碎失業廢柴講野都浪費光陰
我真係炒乜輸乜,又唔係輸身家,連層樓都輸我唔死,仲衰得過你keep住回我,仲喺到起底,浪費你時間我都覺得幾爽

講真,我上年果幾個月冇工開,係做咗咁多年嘢最撚爽嘅日子,人喺外國做返嘢,又冇咗樓債,一切掌握喺自己手中。做嘢想停都冇問題,揸住架車周圍去,儲蓄夠頂十年八載,廢柴得嚟,心水仲清過樓奴,做奴隸之餘,仲要喺呢個時候換樓令條鍊再實啲,真係M到極致。

繼續追我啲comment啦,會對你好大得著,近期果啲仲精彩!
笑撚死, 典型唔輸得果D死廢淡

你失業失到你咁精彩人生, 住公屋打份基層垃圾工, 但又自稱儲蓄夠食十年八載;
而業主跌少少就日日食樹皮度日咁

繼續吹多D, 自己開心就好

https://lihkg.com/thread/3415764/page/1

入面有D業主睇法可以俾你學習下
果陣50-60萬
依家200萬+,睇法會唔會唔同?
其他樓跌三四百萬 會唔會加強佢換樓意欲?
我跌市前走到點解draw出嚟舊cash唔夠用十年八載?當初仲要未開九按,至少要八按上喎。當然蝕撚咗畀AA就真嘅,一買一賣。搞到我都懷疑自己記憶,打開個銀行app定一定驚先

我的確係打住一份基層垃圾工加埋靠利息渡日,依家呢個時勢學誠哥揸返住舊cash,而我層600萬樓依家最新得返380萬左右,我心情都好複雜

好彩畀你話完垃圾廢淡,個心爽返,唔係走咗貨,依家都冇每月幾千港紙息夠交租,你絕對可以樓換樓,再狙擊我呢個死廢淡住外國窮鄉,物價升得好快,本身預想遲啲出嚟做嘢,結果都係唔得,衰不安住外國真係好撚慘,唔及香港燒賣咁抵食
咁如果自己層樓冇乜點跌,代表有抗跌力,都仲要換層跌得甘啲嘅樓,冇嘢好講啦

姐係揸緊港島2房樓,見大西北跌到屎咁就去換3房,咁樣細換大係合理但會唔會有人咁做呢?樓市升嘅話港島會上先,樓市再跌嘅話大西北會跌先,換樓後生活質素又即時下降咗。你提出呢個case其實個邏輯問題要解決咗先喎
屌..你係咪弱智..成個POST一直都話平賣平買#12都講得清清楚楚

你而家又返兜去要我重覆前面已經講過既野嘅階段
冇追POST又要駁嘴 同你請野真係0徒時間
平賣平買呢個case幾乎只有你#15嘅情況先會有機會發生,但係要佢有多餘錢但唔知點解唔擺其他投資工具情況下換樓,換樓成本唔低,你成個推論過程都冇就係咁話人平賣平買,下面幾多ching話你個講法違反人性操作,仲話我冇追post弱智……

你叫我睇果個業主嘅睇法,第一果條友果陣換咗樓,換樓成本計埋入去佢跌咗差不多三球,第二果條友依家想換的話cash out佢層樓需唔需要抬錢贖都成問題
呢個業主除非突然發達有筆大錢,否則誘因好低,雖然有小朋友真係有剛需,但一定係救命錢行先,息口仲要咁高,再加貸款完全係玩命

最後你打返好啲中文字,我唔請野了
真係典型公屋廢淡, 唔認柒, 唔衰得, 自卑到自大, 中意吹水充大頭 齊晒

2019年自己身家都猛猛緊夠上車仲要屋企人幫, 而且當時仲係高位CCL 18X, 唔知最後有冇上啦. 今日又話自己高位放左樓渣cash財自咁款, 望下個CCL先學人吹水啦高位放
自己炒股損手爛腳又扮晒唔志在, 人地業主升10成跌2成又何嘗唔係散紙?
你條基層公屋仔失業半年又講到自己享受精彩人生咁, 但業主就係奴隸咁日日供樓
睇見你條公屋淡自我催眠就好笑, 日日FF業主水深火熱咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞