成日話乜爆物爆 原來好多人只係見樓價跌平賣再平買換樓

84 回覆
14 Like 61 Dislike
唔係話冇人蝕 過去幾年買當然好多蝕
但同時好多供完樓嘅業主只係平賣咗自己嗰層再平買換一層自己心儀嘅樓
平買平賣唔洗成本咩
正常人都計過數俾得起成本去換取更心儀嘅居住空間

對於呢類人蝕賣唔係咁大問題因為佢哋都係同時平買緊另一個單位
咁咪啫係蝕錢囉,蝕錢嘅事好少人做喇,如果唔係樓價都唔會跌到咁
細樓換大樓牛市定熊市都要成本架啦. 鬼叫自己當年唔夠錢一步到位咩
平賣平買 咁口價米不斷落緊去囉
下 既然都平買第二間更想要既點解係蝕錢,錢就係換想要嘅嘢㗎啦😨

唔通你見人有三蚊公仔麵唔食,走去食150蚊壽司朗,你又話佢蝕錢😨
啫係班友市道好果時淨係食得起3蚊公仔面,依家市道差喇反而食得起150蚊壽司朗?
夠錢一步到位咪蝕得仲勁
本身400萬 換1000萬樓 你估下個市跌40%換抵定係個市升40%先換抵?
市道好個時同一碟壽司郎賣三百蚊
市道好層樓賺幾百萬頂哂d洗費仲多咗首期tim

你話人換樓
其實而家唔只樓價,係連成交量都大跌
想換樓首先要搵到人接你層樓先
聽講連睇樓嘅人都難搵
好粗略咁計 當你買左500萬 升2成到600 你想換既1000萬升2成1200萬,於是換樓要俾600
500跌兩成400萬,1000萬跌兩成800,換樓就要400萬

唔知有無計錯?

當然而家個個覺得都會跌落去,自然唔敢出手
full paid就係咁計
做按揭果d靠樓價升,份首期可以跟住倍數升,咁先換到樓
壽司朗會咁樣加法咩?成日用日常消費品嚟比較樓價,屌你日常消費品冇降過價囉好冇,人哋都唔會突然升幾倍跌幾倍。港樓有金融屬性就咪撚同日常消費品做比較喇
咁香港都多業主完供,對於呢啲人而家平賣平買換樓係有吸引力。當然高息都係大因素,呢個睇人自身財力
我呢個比法只係針對緊你洗錢=蝕錢嘅邏輯
投資撚係洗錢(消費)呀?又撈埋一舊嚟講
自用唔計投資 好似係
一賣一買基本開支係印花稅、律師費、經紀佣,蝕放嘅人連本金都冇咗part,甚至冇晒,再畀以上支出再入市?

平賣平買除非係十幾年前買落有賺,否則冇人會喺呢個市況咁做,跌5%就話姐,依家跌咗20%喎
如果一心細屋換大屋, 呢舊錢點都預左比, 樓價高仲貴左.
證明你無樓
房屋買賣交易金額喺GDP入邊屬於投資,大部分國家都係咁。因為房屋可以透過出售及出租產生收益,甚至用喺商業用途。
D人淨係講咩大牛市,應該無乜人想返以前D大熊市情況,始終好景左咁多年,唔係唱衰,只係講得大牛,當然都會有大熊
高位跌兩三成賣樓,咪蝕錢囉
理得你拎賣樓筆錢去再買樓,抑或買其他嘢
咁樣樣混淆兩件事,你係弱智定心地差?
一路講緊樓換樓,平賣再平買
你就斷章取義只拎平賣嚟講蝕錢 唔知邊個弱智😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞