成日話乜爆物爆 原來好多人只係見樓價跌平賣再平買換樓

84 回覆
14 Like 61 Dislike
好多人(aa)講到換樓唔洗雜費咁
其實一買一賣當中既雜費加加埋埋最少30萬
加埋裝修傢俬電器,當30-50萬
就算換層同價值既樓
現兜兜課金60萬以上一定走唔甩

仲未計轉按揭新plan所產生既利息增加
淨計頭幾年都成30-40萬
養住個小朋友仲輕鬆掉一球出嚟同勞心勞力搬屋搞裝修,冇乜可能啦。識親有閒錢諗下儲畀個小朋友好過,住十年佢搬走就已經要諗downsize,除非想仔女一世痴自己住
換樓係要成本
要計清楚條數
1. 你條吹水狗打咁大段野淨係駁你cash out唔止100萬 你聲稱賣層6球樓8按 比夠你150萬好未?
2. 你條基層公屋狗打咩爆ML丫, 買得果3年, 首期仲要問屋企幫, 有閪錢淨咩 充大頭衝出黎柒
3. 就當你有1.5球cash, 你話4厘息, 每月食息HK$5千蚊, 邊個第三世界夠你食十年八載呀?
4. 你話你層樓22年賣600萬, 依家24年只值380萬, 想知邊個屋苑細單位有呢個跌幅 吹大D

總結, 你香港做基層住公屋打份牛工, 失業半年, 炒乜輸乜, 自稱已賣樓移民(VPN?) , 聲稱"做嘢想停都冇問題,揸住架車周圍去,儲蓄夠頂十年八載" , 自卑到自大, 你條基層公屋佬有冇1球cash都成問題啦

你條吹水狗貼份19年和22年成交臨約加手寫user name出黎咪信下你囉 你係咪VPN移民都廢事講

吹完水夠鐘出去返基層工執垃圾喇

成家人住公屋拎綜援做基層工失業, 水深火熱咁, 仲自稱買樓, 自稱打爆ML, 自稱儲蓄夠食十年八載

班公屋淡真係唔撚下唔得, 最中意吹水講到自己點勁點勁
網上:

現實:

樓市真係有好多不明朗因素,價錢只會愈來愈平,大量利淡因素如下:

租樓人口多過買樓
移民潮
英美加外國經濟強勁
出生率下降
俄烏戰爭
台海不穩定
中美角力
全球暖化
Trump 再上場
南北韓關係緊張
世界病毒擴散
AI引發失業潮

樓價長遠會大跌80%…

住公屋又有虛榮心先慘…
有晒cap圖, 條綜援撚家庭 唔敢再回
我最估唔到會員「做咩啫你」係個外賣狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞