成日話乜爆物爆 原來好多人只係見樓價跌平賣再平買換樓

84 回覆
14 Like 61 Dislike
你見佢淨係識拎極端例子做support就知佢弱智啦

如果條友本身負資產, 銀包又無錢, 換樓條件已經唔成立, 佢係要拎負資產case來講.
CCL跌20%, 佢又係要拎咩600萬樓跌到300中極端case黎做support
你都kai
我賣完拎翻6,7球野cash
擺定期每個月爽袋兩雞野唔好?
仲同你換樓
柒咗乜?19-22啱啱好三年,我唔係睇通個市,只係想走,香港太壓抑,一切都係幸運,咁啱喺外國有機會……股票輸我都唔知幾肉赤,但係我亦都慶幸樓市呢邊自己走得甩,人無完美,我唔需要自high,亦未財自,仲要慢慢努力

香港地大把有錢人,但係依家啲成交就有眼見,係咁吸引佢哋個個沖出嚟換樓啦
19又係高位, 22又係高位, 高買高賣, 蝕價蝕使費蝕裝修蝕稅蝕佣. cash out 完都無乜錢淨, 仲講乜野夠食十年八載 作故仔錯漏百出.
貼份成交臨約加手寫user name出黎咪信你囉

你喺香港打份下欄垃圾工, 比你去到外國會變人中之龍咩?
果陣都未畀九按,要八按上,本金球幾,仲要供咗三年,賣樓根本主要使費只有經紀佣,扣完拎返出嚟點樣蝕晒?依家賣就蝕晒啦,未計呢幾年低息自己儲落嘅錢,我呢邊嘅saving都4厘幾,唔夠使費但夠交租啦

其實你好明顯樓都未買過,你係咪樓淡嚟?定係你先係自己口中果啲公屋廢淡?憑你對樓個認知,你已經自行露底,唔使我起底

我喺外國唔使變人中之龍,夠食咪得,亦冇話香港啲業主乜乜乜,只係講返換樓心態,係你put words in my mouth,人必自侮而後人侮之,你可以話係最佳寫照
我移咗民,咁係唔係有資格出聲?
明明而家成收成期嘅人一直放緊港樓走佬保本,你講到佢哋仲換大間啲就真係痴鳩線,換大啲點解唔移民

飛揚一期|業主負資產大哭訴,血本無歸面臨撻訂兼破產|售樓處舉牌表示不滿|即場訪問一期業主|估價不足影響建期申請按揭
https://lih.kg/BGzAthX

我都有證據移咗民,費事俾機會你話VPN移民,我亦都唔介意你起我底阻住你班AA狗搵食就真係上連燈一大樂事,成班阿Q精神上腦 希望你哋好似Dicky2020上咗車,輸到變白卡
你有冇得賣?
咁個樓市跌到仆街,咪贏撚到仆街囉。不停咁換大樓
所以樓市應該要keep住繼續健康咁下跌,令到換樓嘅成本降低,更多業主有能力改善生活
完供個d 點會蝕住放,講緊供15 -20 年
你條基層吹水狗吹咁大, 柒到咁唔知你點兜

當你22年放樓, 扣埋使貴cash out 100萬左右, 唔知你有冇還返十幾萬比你屋企人? 還左得返80幾萬, 唔知你渣住1球唔夠移民去邊度可以夠你使貴十年八載
就當你有一球cash, 你話4厘息, 每月食息HK$3千幾蚊, 你話夠交租, 唔知你租住邊個二三線城市山卡啦地區啦

總結, 香港做基層住公屋打份牛工, 失業半年, 炒乜輸乜, 自稱已賣樓移民(VPN?) , 聲稱"做嘢想停都冇問題,揸住架車周圍去,儲蓄夠頂十年八載" , 自卑到自大, 你條基層公屋佬有冇1球cash都成問題啦
貼份19年和22年成交臨約加手寫user name出黎咪信下你囉

你已經一直咁柒咗幾獲,證明咗你自己冇買過樓仲喺死撐,你連樓宇買賣嘅使費都唔撚清楚,我貼乜鳩都冇用啦

600萬樓八按要畀幾多首期?Cash out得100萬?頭幾年雖然多數供息,但點都會供到10-20萬本金啦。三年供完樓冇剩錢?淨靠賣樓錢咩,個個買完樓都狂儲錢打爆個ML。息口以前好低嫁渣,H按知唔知係乜啊,hibor之前有幾低你知唔知?就算講依家都只係供多幾千,最多供多啲息少啲本金。

老豆老母幫我啲錢一早還咗啦,十幾廿萬只係幫補下裝修,買咗冇耐已經還咗

樓一出一入使費係好大,但主要入手嘅時候畀晒咁濟,走果陣律師費、經紀佣就行得,唔好咁無知啦,本金cashout得返100律師費通常幾多知唔知啊?冇試過賣樓都試過sell人買樓掛?AA都專業過你啦

講多句,正因為一買一賣成本咁高,換樓客都唔係錢多人傻,點會當頭跌入市,見底彈都唔會係呢2-3年,買都on9
1. 你條吹水狗打咁大段野淨係駁你cash out唔止100萬 你聲稱賣層6球樓8按 比夠你150萬好未?
2. 你條基層公屋狗打咩爆ML丫, 買得果3年, 首期仲要問屋企幫, 有閪錢淨咩 充大頭衝出黎柒
3. 就當你有1.5球cash, 你話4厘息, 每月食息HK$5千蚊, 邊個第三世界夠你食十年八載呀?
4. 你話你層樓22年賣600萬, 依家24年只值380萬, 想知邊個屋苑細單位有呢個跌幅 吹大D

總結, 你香港做基層住公屋打份牛工, 失業半年, 炒乜輸乜, 自稱已賣樓移民(VPN?) , 聲稱"做嘢想停都冇問題,揸住架車周圍去,儲蓄夠頂十年八載" , 自卑到自大, 你條基層公屋佬有冇1球cash都成問題啦

你條吹水狗貼份19年和22年成交臨約加手寫user name出黎咪信下你囉 你係咪VPN移民都廢事講

吹完水夠鐘出去返基層工執垃圾喇
佢應該睇樓價睇到傻左
支持師兄踢爆晒啲公屋廢淡扮專家
無錯

跌市換樓,只限揸住好多cash或full paid既人先有著數

如果普遍按揭業主,一定係升市換樓容易操作啲
加上成交多,一買一賣既時候又快啲
巴打唔洗同條on9嘈
根本佢都唔係認真討論
純粹為拗而拗

除非層樓full paid或者賺左好多,又或者揸住好多cash無掟洗
否則根本唔會選擇係依家呢個市況換樓
但息口唔平 …. 換樓唔計樓價咪比多咗息?
唔知有無蝕
不過16年2房樓準備換4房
比起樓價好果陣補少左錢
你呢個就係我指既CASE
冇錯 你會賣平咗 你同時都買平咗
但房屋台有啲人見到有兩單跌左價既買賣又會興奮大叫邊個區又爆爆爆
總有人會生仔 或者個仔大到開始要有自己房

就係咁簡單
睇你會唔會再問銀行做多啲按揭,還款年期,要交嘅息,承擔嘅風險全部都高咗,一家有老有嫩自己諗諗

有錢一律建議送仔女出國,你第時上咗4房老咗要downsize好難搵人接手
條友樓都冇買過啦,講嚟講去三幅屁,賣樓使費又唔知,供樓屈人冇淨錢,屈人vpn移民,最仆街係起底淨起對佢屈我有利果啲,回佢都係撚下佢,唔通認真咩
你顧掂自己先喇⋯
仲好意思建議人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞