容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 狗 )

1001 回覆
354 Like 6 Dislike
等埋先瞓
繼續出文好嗎?
留名
繼續出文好嗎?

出夠四篇先會停
屋入面有五個人,兩個係我同小明,另外三個自己係Khoshnood陣營。

包括Khoshnood在內,兩大一小,原來佢一個朋友帶埋個仔過黎幫佢d狗沖涼。

首先我唔明點解要搵人幫自己d狗沖涼,或者佢個friend做寵物美容?但好奇怪地,佢個friend幫左兩隻狗沖涼之後,Khoshnood係會帶埋剩返果隻狗女一齊去沖涼架喎?拿我冇暗示d乜,只係諗唔通姐。

其次就係,呢兩父子黎到之後,更加係將氣氛既詭異程度推至極致。

老豆黎到冇幾耐,唔知阿仔扭咩計,佢就係成村人面前係咁打佢個仔,一路打,一路擰轉頭笑住咁同我地打招呼;然後阿仔平復心情喇,走鬼左去打d狗,而Khoshnood同阿老豆又唔會理架喎;好喇,戲玉黎喇,Khoshnood同佢個friend阿老豆竟然就係小朋友面前伏冰!

我屌爆你個西呀!屌穿你個西呀!

你明唔明呀?老豆打仔,仔打狗,但氣氛又好歡樂,歡樂到兩條友要吸毒慶祝,成個畫面違和感係百分之一億!我差d以為有個hidden cam係角落頭,我拍緊周星馳呀你老母!

諷刺既係,當晚係十二月廿四號,平安夜,我唔覺得自己稱得上平安,但最後我又真係平安渡過。

痴撚線。
Persepolis,每個黎過伊朗既人都推介我黎呢度,為左呢個波斯古城,我寧願續簽visa都特登再踩落黎,老實講,我好怕希望越大,失望越大。

係古城外圍既渡假酒店落腳之後,我地急不及待衝出去,買飛進入呢個有二千幾年歷史既文化遺產。

Persepolis建於公元前五百至六百年,曾經係波斯帝國既首都,可想而知佢既繁盛程度。去到公元前三百年,壓力山大大帝攻佔Persepolis,並且放火焚城,所以依家我地睇到既只係大大小小既頹坦敗瓦經過修復後既景象。縱然係咁,呢度依然係歷史學家研究波斯古文明既重要地方。

你問我黎到有咩感覺,其實又真係冇其他人講到咁「唔黎唔得」既,冇導遊講解,淨係靠自己睇的確係爭d,望住一舊舊石又唔知係乜鳩黎,唯一可以做既只係睇佢d牌介紹各個位置既歷史,係冇咁過癮架喇!

不過咁,遇到呢d情況,通常我會運用自己既想像力,幻想自己置身於兩千幾年前既同一地方,感受果度每件遺跡散發出黎既氣息,懶係有感悟咁,總比戇鳩鳩齋睇又唔明好。

下次有錢真係請返個導遊穩陣。

嗯,請多個陪遊添。
Persepolis,每個黎過伊朗既人都推介我黎呢度,為左呢個波斯古城,我寧願續簽visa都特登再踩落黎,老實講,我好怕希望越大,失望越大。

係古城外圍既渡假酒店落腳之後,我地急不及待衝出去,買飛進入呢個有二千幾年歷史既文化遺產。

Persepolis建於公元前五百至六百年,曾經係波斯帝國既首都,可想而知佢既繁盛程度。去到公元前三百年,壓力山大大帝攻佔Persepolis,並且放火焚城,所以依家我地睇到既只係大大小小既頹坦敗瓦經過修復後既景象。縱然係咁,呢度依然係歷史學家研究波斯古文明既重要地方。

你問我黎到有咩感覺,其實又真係冇其他人講到咁「唔黎唔得」既,冇導遊講解,淨係靠自己睇的確係爭d,望住一舊舊石又唔知係乜鳩黎,唯一可以做既只係睇佢d牌介紹各個位置既歷史,係冇咁過癮架喇!

不過咁,遇到呢d情況,通常我會運用自己既想像力,幻想自己置身於兩千幾年前既同一地方,感受果度每件遺跡散發出黎既氣息,懶係有感悟咁,總比戇鳩鳩齋睇又唔明好。

下次有錢真係請返個導遊穩陣。

嗯,請多個遊添。
仲睇緊架繼續出
同小明一齊踩,有兩個好處,第一,佢有cook set,可以痴佢煮野食,慳返唔少錢;第二,佢成日請我食野,零食又好,正餐又好,我屈得就屈。

Okay,講到底,都係得一個好處,就係我有得痴。

好似去Persepolis呢日咁,正值聖誕,普天同慶,唔知點解小明就要請我食聖誕大餐,佢唔止荷包富有,心中亦非常之富有。

小明係一個好有趣既人,之前係印度上過冥想課程之後,佢話佢睇野化左好多,已經好少野能夠激嬲佢,有陣時有d野我睇唔化,都係佢從旁開解我,引導我,反而係我做左個衝動既角色。

我懷疑呢條友就快成佛。

同小明踩既呢段日子,我唔知做左幾多次菠蘿雞,難得係佢冇嫌棄過我,我好想趁呢個機會多謝一下佢。

曹小明先生,多謝你,係我最需要同伴既時候俾我痴埋黎,知道我budget唔多又成日請我食野,如果冇你既話,我一定冇咁易捱過伊朗同土耳其,多晒!

係時候再請我食飯喇!
今晚到呢度,因為之前up落d相到呢度就冇
今晚要開住電腦up過夜
而且我亦好眼訓,打d句子可能冇咁通順,希望唔好見怪
聽日見
留個靚名。丹巴好勁!
留個靚名。丹巴好勁!

強謝支持
留個靚名。丹巴好勁!

謝支持

皮已正
今日喺公司冇嘢做
又由頭重溫咗你遊記一次

真係好好睇
尤其巴基斯坦果到
等你出文呀丹爺
加油!
今日喺公司冇嘢做
又由頭重溫咗你遊記一次

真係好好睇
尤其巴基斯坦果到
等你出文呀丹爺

最好睇係之前同幾個隊友一齊踩嗰part
今日喺公司冇嘢做
又由頭重溫咗你遊記一次

真係好好睇
尤其巴基斯坦果到
等你出文呀丹爺

最好睇係之前同幾個隊友一齊踩嗰part

小蘋果嗰到?
Terence都好好睇
今日喺公司冇嘢做
又由頭重溫咗你遊記一次

真係好好睇
尤其巴基斯坦果到
等你出文呀丹爺

多謝多謝
今晚見
雖然丹尼爾做左富奸半年 但係都一定要追
試過睇你個blog 但呢到d post 好笑好多
Btw 已經唔記得邊個係小明
自從係巴基斯坦飛過黎伊朗之後,小明已經好耐冇踩足一日車,所以當我地離開Persepolis正式出發時,佢有些少唔適應。

正因為咁,我地初頭幾日都落後左,需要踩夜車先搵到地方住。

午餐之日常

與其話係我地搵地方住,不如話係地方的叔叔需要客人,佢地主動offer地方俾我地留宿。

好似係第一晚咁,冒住寒風踩夜車既我地,只有微弱既電筒光陪住我地抵受嚴寒,正當我諗緊究竟幾時先到下一個鎮,可以搵地方落腳既時候,身後突然傳黎一道強光──唔係阿拉降臨,係一架係我地身後慢駛緊既貨車。

就好似Julia一樣,未見其人,先見其燈,相信呢一道光係貨車司機想通知我地佢既存在,因為下一秒佢就駛上黎,見到咁我同小明亦停低睇佢想點。

「Danger! Cold!」司機指一指個天,意思係夜晚踩車實在太危險。當然我知道好危險,咁唔踩唔通我又留係原地守株待兔,等間屋從天而降俾我住咩?點知我地都未講,司機已經邀請我兩個去佢屋企過夜。

我同小明大喜過望,兩粒鳩頭好似搗蒜咁起勢chok,然後就跟住貨車車尾駛左入一條本身未必留意到既小路,路既盡頭係一條小村。

司機怎可以說不載?

安頓好之後,坐係暖爐側邊既我打晒冷震,我先真真正正知道頭先係出面究竟有幾凍,個人一唔郁就即刻震到咁,心入面第一時間唔係驚,而係覺得:「丫屌我都幾撚犀利!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞