無樓無債,千五萬現金

171 回覆
20 Like 85 Dislike
明白!
4.39%條數係睇左尋晚個債價,現價已經109
打算買20年美債收息,估唔到升得咁快
未減手續費嗰啲?
手續費梗係唔包
你連自己條數都未識計,冇人可以幫你。
夢入面有1500億
如果樓主而家都80幾90歲都可能仲夠
3,40歲就肯定唔夠

出去租屋都兩萬蚊 飲飲食食啊 買吓嘢呀都 一萬幾千
仲要計埋
去吓旅行呀 唔知會唔會有大病啊 屋企人急用錢 通脹
條數都幾抆水下
1. 我冇CONCERN 對本金嘅清耗
我上面講緊"我講緊通脹本身對本金價值嘅損耗" 係因為你話"長期通脹2-3厘 Real interest rate得1-2厘 即15-30萬 "
但事實上你講嘅野唔係錯, 只係係呢個CASE入面冇意思
因為就咁睇你嘅講法根本講唔通第一年, 明明就可以收到60萬, 就算計埋CPI 升到102, 都仲有59.3萬, 去到第10年都仲有49.2萬
你用real interest rate去直飛15-30萬根本就係錯
都仲未捉你你講15-30萬你幾時嗁15-30萬
你講inflaction 但講錢唔講時間有咩意思?

然後講返點解我會講本金價值嘅損耗, 用另一個情境, inflation 4%, coupon 4%, real interest rate = 0
係唔係冇息收? 一定唔係
d息係唔係冇購買力? 唔係
咁點解明明你冇real interest 但會拎得到有購買力嘅coupon? 咪就係係你本金嘅購買力度偷返黎

如果你之後講你4%係yield黎, 咁冇野好講, 我一路講緊coupon rate
https://www.wsj.com/market-data/quotes/bond/BX/TMUBMUSD30Y/historical-prices
price around 109, yield 4.2%, 所以唔好話coupon 唔會有4%
53 年mature

上面都講左30年之後cpi 都仲係2, 你到時咪每年用舊本金去cover 都夠你用多幾十年
要用107蚊買100蚊既債

咁咪好唔抵

到期重要少左錢
廢話我幫你strikethrough左佢
其餘紅色回應
1. 我冇CONCERN 對本金嘅清耗
我上面講緊"我講緊通脹本身對本金價值嘅損耗" 係因為你話"長期通脹2-3厘 Real interest rate得1-2厘 即15-30萬 "
但事實上你講嘅野唔係錯, 只係係呢個CASE入面冇意思
因為就咁睇你嘅講法根本講唔通第一年, 明明就可以收到60萬, 就算計埋CPI 升到102, 都仲有59.3萬, 去到第10年都仲有49.2萬
你用real interest rate去直飛15-30萬根本就係錯
都仲未捉你你講15-30萬你幾時嗁15-30萬

你講inflaction 但講錢唔講時間有咩意思?

屌你都弱智,15-30萬喺呢度好明顯講緊今日price level,如果唔係點叫real interest rate

然後講返點解我會講本金價值嘅損耗, 用另一個情境, inflation 4%, coupon 4%, real interest rate = 0
係唔係冇息收? 一定唔係
d息係唔係冇購買力? 唔係
咁點解明明你冇real interest 但會拎得到有購買力嘅coupon? 咪就係係你本金嘅購買力度偷返黎

如果你之後講你4%係yield黎, 咁冇野好講, 我一路講緊coupon rate
https://www.wsj.com/market-data/quotes/bond/BX/TMUBMUSD30Y/historical-prices
price around 109, yield 4.2%, 所以唔好話coupon 唔會有4%
53 年mature

上面都講左30年之後cpi 都仲係2, 你到時咪每年用舊本金去cover 都夠你用多幾十年

要再advanced少少去睇就要用埋annuity factor

以樓主case: P=15m, r要係real interest rate即norminal rate - inflation rate, assume r = 4%-2% = 2%
Assume:仲有60年命, n=60
C就係430k,即2.88%
如果n=70,C就係400k,即2.67%
如果n=infinite,C就係300k,即2%,就係我最一開始講緊嘅數字
我唔係話2%同2.67%/2.88%冇分別,只不過超長線黎睇,兩者會越來越接近
IB 買債好平
Charles Schwab 直頭免佣金
以退休計,1500萬只算係中產。一層三房單位已經可能係1500萬。
連登有啲巴絲有馬會會員卡、有銀行高級戶口信用卡添。果啲有錢人咪一樣上連登
樓主可以上南沙掃貨
有幾多人一世都搵唔到千五萬 咪又係咁
千祈唔好CS買債
雖然免佣,但唔可以set價
要跟asked price買
CS還可以,FT就唔好
覆多你兩句

哇屌你老母
10年間消費力唔見左18%你都好意思講出口

樓主講緊財自喎
偷用本金唔係唔得,你想偷幾多年
Turn out都係用我上面條annuity formula去計
返去讀個CFA再黎做反駁隊啦小朋友
3億啦 3億就一世無憂啦
千五萬現金
性格 ?
年齡 ?
負擔 ?
唔好比較, 唔好貪心
感恩知足就可以了
梗係分開4-5份錢去唔同地方收息 全部放同一個地方一出事就救唔番
NVDA啦 連鄧仔話只升不跌
台中幾適合退休 醫療好 有中國醫藥大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞