無樓無債,千五萬現金

171 回覆
20 Like 85 Dislike
減息周期點撚樣出年個息高過今年呀
訓撚醒未呀
間間銀行都減緊息啦
息都未撚減就吹到減息周期 你醒下先啦
拎住1500萬過每月兩萬蚊既退休生活 講出黎都覺得你ON9 不過你鐘意啦個世界總有ON9仔
咁我地技術討論下
先簡單化個情況
假設冇term structure,flat interest rate 4%
inflation rate 2%
咁我喺市場度買一張coupon係兩厘嘅US 10yr treasury note
今日呢張bond 市值大概係83.65 excel formula=PRICE(DATE(2024,1,30),DATE(2034,1,30),2%,4%,100,2)
佢每期派出黎嘅coupon 2蚊就大概係我所指嘅2厘real interest return
到redeem嗰日個face value 100就大概去offset到1.8% inflation =(100/83.65)^(1/10)

呢度inflation唔得於2%因為上面over simplified
2蚊coupon係一開始83.65嘅2.4%左右
如果可以創造到條bond每年coupon比上年增加2%就可以完美返上面嘅calculation
而實際我地係可以靠bootstrapping method去synthesize呢張bond出黎

返返問題本身,請教上述計算如何「無視左通脹本身對本金價值嘅損耗」?
d大金融機構銀行全部預期今年減息
你咪繼續駁咀囉
同埋1500萬你以為真係富豪咩…
吹到一定大魚大肉追求享受冇10皮一個月落唔到樓
追求享受既就唔撚會撚財自啦老實果句
講到5皮3一個月一定唔夠洗其實你都幾好笑
睇黎喺你眼中真係要3億先一世無憂
再者
即使你買張債係at PAR value 4厘
咁每期將(coupon 4% - inflation rate 2%)部份reinvest
一樣可以解決你所謂「通脹本身對本金價值嘅損耗」嘅問題
reinvestment rate甚至可以靠bond forward去mitigate任何reinvestment risk
冇人叫你將張4厘債嘅每期coupon消費哂
再者
即使你買張債係at PAR value 4厘
咁每期將(coupon 4% - inflationreal interest rate 2%)部份reinvest
一樣可以解決你所謂「通脹本身對本金價值嘅損耗」嘅問題
reinvestment rate甚至可以靠bond forward去mitigate任何reinvestment risk
冇人叫你將張4厘債嘅每期coupon消費哂
5萬3 租層正常小小既樓都兩萬啦 養車呢?
淨返兩萬蚊1個月你過到咩退休生活?
1500萬唔係富豪 但一定好過你介紹既退休生活
一定唔破?
如果你講到退休生活一定要豪洗
咁1500萬應該幫唔到你財自
去搵多1500萬先再講啦
冇話一定唔破既
但破左既話
你揸乜又有咩所謂
一樣變晒廢紙
問得依句 都真係答你都曬氣
一定唔答?
1500萬已經可以輕鬆洗到老 但如果跟你既方法就係拎住1500萬過啲衰過打工仔生活
你一開始話coupon 4%, inflation 2%, 所以個real interest 得2%, 10M就即係20萬
我就係話real interest條數唔係咁計
你一sub 返d 數入去第一年就知
nominal 40萬, price index 102, real = 39.2萬
有排都仲好見使
你想等到price index 去到200 你要等到起碼第35年

之後你再講咩reinvest 完全9唔搭8, 我講緊通脹本身對本金價值嘅損耗 係講緊你本金day 0 係10M, 10年後會因為inflation 而depreciate in term of purchasing power
相對利息因為inflation 嘅損耗, inflation 對本金損耗更重要
typo 上面4%係講YTM
coupon/inflation/real interest都係2%

你有冇睇我#79個post
睇完唔明我再解你聽

咩reinvest9唔搭8
reinvest個效果正正就係offset你所謂個inflation對本金嘅損耗
再唔明要唔要我開excel解俾你聽?
typo 上面4%係講YTM
coupon/inflation/real interest都係2%

你有冇睇我#79個post
睇完唔明我再解你聽

咩reinvest9唔搭8
reinvest個效果正正就係offset你所謂個inflation對本金嘅損耗
再唔明要唔要我開excel解俾你聽?
每個月5萬幾點衰過打工仔
大把人打成世工都未有呢個數
仲未計你唔洗做
1500萬無車無樓就想過皇帝生活係你太理想咋掛
face value 10m
2% coupon 4% YTM
你點得出本金係10m呢個結論
仲要1500萬當你洗40年
每月得31250
以你生活水準應該租完樓養完車就餓撚死左
仲話輕鬆洗到老
而家bond yield assume 4%,inflation 2%
我講緊兩個situation
1. 買2%coupon bond即係trading at DISCOUNTED value
每年派2%出黎駛
淨低2%靠bond amortization去offset 2% inflation

2. 買4%coupon bond即係trading at PAR value
每年派4%出黎,2%用黎駛,2%用黎reinvest
reinvest嗰部份就可以offset 2% inflation
同你溝通唔到 我月入8萬 但我真係搵唔到1500萬現金
如果我有1500萬現金大把世界
跟你咁拎去買債收每個月5萬3 我不如拎去洗晒佢繼續返工好過
仲有咩過皇帝生活咩1500萬係富豪 咩大魚大肉 依啲全部係你講 我無講過 唔好駁唔到就不斷塞野落黎
我講既輕鬆洗到老 肯定唔係你諗咁除開啦 不過算啦同你講野好攰
何必吓吓以己度人, 唔係個個都要揸架車租兩三萬樓先知足, 香港大把家庭一家幾口月入5萬都可以輕鬆生活
當然一家月入5萬都可以輕鬆生活
但係前題依家有1500萬係手 點解仲有揀條咁既路 我諗唔明 不過算啦我都唔想再反駁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞