無樓無債,千五萬現金

171 回覆
20 Like 85 Dislike
我有冇記錯 佢係咪以前喺淡友po成日po 自己ig demo倉日日幾千萬上落嗰條友
傻仔
你將個利息同成個資產本體分離左, 令你低估左利息係近期嘅價值
更加無視左通脹本身對本金價值嘅損耗
唔明再問, 有禮貌d
係呀 平時cut走晒
大家以為條撚樣大戶
有一次cut漏咗 笑到佢面黃
千五萬唔夠架

億五啦
唔大洗一個月五皮幾 分分鐘有錢儲
一支公一定夠 仲可以個個月儲錢再做定期或者其他投資
一支公 50萬夠你係日本旅居一年
批唔批簽證就另一回事
有冇post
如果買voo,withdrawal rate 3%先大機會支持到30-40年以上開支
未知未來通脹點樣
理論上5球用黎買英國new build detached 千幾呎
10球可以每個月有25k港幣用 如果淨係窮遊歐洲就勉強夠用
其實唔出奇
日日鳩fingfing 冇野好做
落樓下同啲呀伯捉棋都有可能
1500萬一定夠好長時間唔洗做野
但你問心成世仲有咁長 會想做咩先
無目標又無所事事既話幾年就頂唔順
點都唔會係返工啦
咁後生,千五萬唔夠架
三億啦,三億就一世無憂啦
窮撚先係樓下捉棋,有1500萬大把娛樂
富途現金寶都5.幾%啦 仲可以隨時走
計左稅未
講緊財自 ,唔係講緊今日邊度利率高
富途1年後係咪仲係5厘幾? 5年後呢? 15年後呢? 唔知?
依家長債係鎖定30年利率係4.29

唔係話富途唔好,係講緊長債可以穩定財自退休,明無
好似都得,不過遇到熊市個幾年應該點部署? 都係照3%黎withdraw生活費?
發神經鎖住成副身家30年 你有1憶買千五萬就話姐
1500萬 4.29% 等於每個月收入得53625 人工都唔止依條數啦
仲要無樓 咁都叫退休生活?你搞笑呀?
債其實可以買賣….
佢反駁我既點就係長債可以穩定財自退休 你就話去賣 自相矛盾
我講既現金寶高息啲 隨時入隨時走 仲要唔洗理債價升跌添啦
離岸股票戶口,香港英國理論上check唔到
純粹想表達債冇鎖錢呢樣野
債都一樣可以隨時走
而且長債必定穩定過你d乜鳩現金寶添
差唔多開始行減息周期
長債就係俾你lock實而家利率
下年現金寶仲會有5厘?
唔玩既話到時你會買咩先
仲未計減息周期國債價係一定升
可能係我悲觀 我就真係睇唔到咩現金寶既好處
賣左就同#68矛盾啦 邊個唔知可以賣?洗你出黎講?債價跌左賣又點做到#68講既效果呀?
你揸30年咪穩定 我話成副家身鎖30年ON9 跟住你又話可以賣 你係咪精神病?
下年有冇5厘我唔知 多過又唔出奇 到時再買其他又得 你鐘意買返國債又得
下年買債價隨時仲平

仲有我計左比你睇啦 1500萬 4.29% 平均每月53625 租都用左2 3萬啦
定係你預期本身揸住1500萬現金既人去租6000蚊劏房?
拎住1500萬現金既人 諗住過每個月2萬蚊退休生活呀?訓撚醒未呀天才?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞