無樓無債,千五萬現金

171 回覆
20 Like 85 Dislike
lm
到時人民幣會大幅升值
有咩咁唔咁嘅路, 人一世得幾廿年, 真係搏到六七十歲先嚟休息咩, 到時都唔知仲有幾多年命享, 後生嗰陣有舊錢有被動收入, 開始平淡生活又有何不可, 我就表示羨慕喇, 至少我冇得揀聽日仲要開工搵錢
今日心情好
可以教下啲小朋友用excel
下面呢個illustration就係我所講嘅野
bond price跟住CPI走
派2厘real interest (current yield)
張bond可以用bootstrapping synthesize,又或者逐條ZCB咁買

唔明再問, 有禮貌d
3億啦 3億就夠啦
買層500萬樓 近深圳既

飲飲食食都番深圳消費 買餸都係深圳

拎1000萬定期靠收息應該每個仲有錢儲下
師兄係cfa?
冇錢考cfa
不過讀同做左就黎廿年 interest rate model related嘅野
500萬買層樓住
1000萬收40萬息一年
想追通漲咪唔好all in美債
買D美股囉

每個月唔駛做有30幾K都幾爽啦
唔夠洗咪打下風流工囉
你等mature 使咩理market value, 都唔明你著緊個所謂real interest 黎做乜
真係避到?好似有個國際稅務會計協議,俾參與國互換資料。
三億啦
我就唔信避到喇
一係 set up trust
一係用 otc product mimic stock return
俾我就 dup CF 同每年 inflation 後既 real CF
1. 贊成長債好過現金寶
2. 未來幾年好大機會係持續減息
3. 1500萬長債,每月攞五萬出黎洗(要攞4.2% 出黎洗,係要攞息+本金),係支持唔到租2-3萬蚊樓、2萬元開支,除非你已經七、八十歲 。
越長命,越唔夠洗 。
當你仲有四十年命,每月睇住本金縮,又有通帳,你會心寒 。

咁洗錢法,投資回報抗唔到通脹 。
打工的話,人工就唔會輸通脹太遠 。
點都要有層自住樓,抗通帳先至做得好啲。
做放數金主
響英國得 hkd 1500萬, set up trust 都有 so?
請問乜野係 otc product mimic stock return?
簡單啲理解啫係bond as inflation hedge?
睇唔明,可唔可以講多少少?
唉屌你老味返去stronghold人民幣啦駁嘴獸
美國滅亡點算
1500萬
住宿開支都15000
計番正常生活水平當30000一個月
一年36萬
通漲計2% 你要5厘回報先夠數
真係唔夠
好簡單
10幾年前焗豬$23 今日$56
過多10幾年你個1500萬 real purchase power 可能得番今日既6-700萬
呀小朋友
咁你concern inflation對本金嘅消耗嘛
張bond price咪就係你個本金囉
個本金而家跟足個CPI走(因為有bond amortisation)
仲有咩唔明
仲有,禮貌少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞