無樓無債,千五萬現金

171 回覆
20 Like 85 Dislike
簡單啲講即係我#4個comment
bond yield = real interest rate(可以用黎消費) + inflation(消耗)

呢個係永遠唔用本金作前提
如果要考慮埋可以用本金就要做類似mortgage amortisation嘅計算
點會夠退休

我唔知你呢個case 有無供斷左自住樓

同幾多歲退

如果無,同40歲退係根本唔夠

唔知你有冇啲世叔伯係當年賺咗少少賣樓錢

拎住幾百萬以為自己富豪

點知租下租下加埋啲洗費

而家都係去排公屋
出現了
你將個利息同成個資產本體分離左, 令你低估左利息係近期嘅價值

而家我個projection每年利息係本體(即bond price)2厘回報
Coupon都跟足CPI inflate,所以已考慮coupon近期價值問題

更加無視左通脹本身對本金價值嘅損耗

Amortised 嘅本金又跟CPI inflate,即係已考慮通脹損耗

唔明你唔明啲乜
不過唔明可以再問, 有禮貌d
有心可以去考個CFA可能易啲理解我講嘅野
認真 你應該比多少少資料

你一個月洗幾多

有啲人唔番工 日日做下gym

養隻貓 萬尾就夠 睇你生活方式
師兄係咪打算加入反駁隊??
師兄做邊行?
所以樓主應該拎5球買間2房
ALL IN 1000萬30年美債 咁就真係一世無休啦
都唔會一世無憂

你睇下d 有錢佬點過生活參考下。。

1千個,好少架炸
無人叫你過有錢佬既生活咖姐
你真係唔識架喎
冇計, 好多人到依家都分唔到財自/發達/退休嘅分別, 一見到「財自」就以為係日日大魚大肉屌明星仔
過下中產生活囉
應該起碼三、四年前嘅po
冇3億就收埋唔好衝出黎柒
不如調返轉問,如果揸1500萬
如何確保係幾十年後計通漲都夠洗?
去大灣區住?
唔夠洗自己就識慳架啦
廢老拎幾千蚊生果金咪又係咁生活
中位數都係得20k
呢班人唔通日日執垃圾食?
失業
等緊應徵反駁隊
原來真係有人可悲到咁
又唔好好讀書
而家識 real interest rate點用未
你七老八十就死咪唔駛理
三十歲可以唔睇咩
上面先有條友插我唔考慮通脹咋喎
今日5萬同十年後5萬冇分別
係咪睇current yield,票面息/債券價格x100%
4.39%先係實際每年派嘅息?
睇你睇緊邊個數
Bond price 今日係$107.826
Coupon 係4.75,即每年派2次共$4.75債息
4.75/107.8係4.4%即 current yield
YTM係投資回報嘅yield,即IRR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞