兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答

672 回覆
15 Like 274 Dislike
起底,上一頁
最kick係佢要5個人迫埋住2房公屋啫
佢肯5年內搬3房單位嘅都ok嘅
一兩歲都勉強可以叫開心,到幼稚園已經個個有錢出去學下嘢,谷嘅學phonics 奧數,唔谷嘅都普遍會學下游水呢d 求生技能,到時小朋友發現自己乜都冇好難開心,仲要係女仔,都會羨慕下同學有靚公仔靚衫靚頭飾 話窮唔會影響自信真係好離地
我唔覺得有問題
個個都做人中龍鳳咩,呢個社會總要有人做底層
供唔起,每個月要比多皮幾兩皮
睇下咩圈子架啫,讀返啲屋邨學校,個個都鳩流流就冇問題
加埋仲少我一截都夠膽生。叫聲契爺來聽下
我有份助養你啲乞衣
吹咩。唔鐘意咪移民lor 我就係來拎政府福利嘅。繼續交稅啦
一個人40k同兩個人加埋先得40k差好遠
你仲要供完樓
喺香港一係做最有錢,一係就做最窮
睇到呢到先知原來係開膠post
Sorry有好多讀屋邨學校嘅細路嘅父母都好俾心機栽培自己仔女,慳自己/打多份工都要滿足到小朋友,希望個小朋友有選擇,將來可以唔駛好似自己宜家咁捱生捱死,唔係求大富大貴,至少將來仔女想要嘅嘢,佢可以自己滿足到自己。好老實講,啲大陸落嚟嘅都為自己小朋友諗得多過你,人哋都讀得書少啊,你仲要話想搵少啲🤣陪下屋企人。你啲眼光真係好淺窄。

的確唔係個個都係人中龍鳳,我都唔信你同老婆生2個女出嚟會好叻好聰明,但至少佢可以有多啲選擇去決定自己將來應該點,佢自己選擇做地底泥無問題,但重點唔係你覺得你條舊路無問題,就焗佢哋行你條舊路,仲大條道理話我以前都係咁啦。我就唔信你細個無諗過想有自己一間房。
認真,少咗時間陪屋企人
搵到錢,但冇咗同同女女相處嘅時間,值得咩
認真覺得樓豬好醒。

未來AI大方向,越黎越少人生仔,人命就越寶貴,你生兩個到時就係未來嘅主人翁。

奉勸樓主再生多幾個,到時你家族玩晒。

你宜家只係夠生存,仲搵少啲成家食屎啊?
同女女攬住一齊捱就最開心啦?
你時間少 但錢仲少
貧賤夫妻百事哀
兩個各自月入30-40k都唔敢生,樓主好波
佢自己話社會需要佢呢啲底層
個女做埋底層佢都冇乜意見咁
冇見過父母想個子女都做地底泥
而家極懷疑係假膠
窮都可以好開心
冇話想,但要做底層都唔使唔開心,總要有人做
連登個個50k係好難明啲既 其實40k喺香港唔算少 出面大把工得10幾k 生兩個都唔係叫好多
咪就係,出面啲文員工一年先加幾百蚊人工
真係咁易30歲搵3皮咩
咁唔可以考慮轉工咩
香港唔轉工好難有大升幅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞