兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答

672 回覆
15 Like 274 Dislike
笑死
上面話「覺得」
大人就話識得唔同人比較啫,小朋友邊度識諗
你都做過細路,小朋友本身就係鍾意埋堆
有人同自己唔同,就會去排擠人
冇錯,呢啲係要教,但只可以話俾你知呢啲現象係好正常
斷估你都唔想你兩個女返學唔開心俾人笑
所以依家啲人計劃好先生出嚟,咪就係想杜絕呢啲情況
其實好多野都冇理性理由
例如點解要結婚 可能係愛佢所以想
或者點解要養寵物 浪費錢 可能只係因爲鐘意所以想
世上好多野都冇乜原因或者好處嘅
基本上五人 人均多過四十五呎都揀唔到大單位
你地生一個難度都唔細
就係佢呢d人成日覺得自己細個都係咁大有乜所謂
最討厭就係呢類人
社會係要進步 唔係佢細個係點就下一代拎都要跟架嘛
理應下一代要過得更好先係
否則呢個社會就不停原地踏步。。無意思
屌條友真心弱智
咪臭係,個社會要進步
唔係細個係點就下一代都要點
就係佢呢d人咁無腦先會咁既思維
時代要進步架ok?
就正係細個無先更需要諗下一代應該要更好既quality of life
唔係咩?
人生點都會有啲唔開心,就算失敗都係人生嘅一部分,要接受
我兩個女已經好過我好多
佢地廢唔係問題 但唔好帶落下一代吖
佢兩個女生性讀書都係輸在起跑線
分分鐘有自己興趣想學下野 想讀大學都無得諗
佢兩公婆都負擔唔起呢d洗費
仲要永遠都無自己一間房自己既私人時間
真係好撚慘
其實有部分失敗可以避免,唔係我地人類唔洗讀歷史。歷史留落黎既教訓咪就係要我地唔好重覆犯錯。

點解富人同埋獲有資本既人可以行前咁多?就係因為有前人留落黎既智慧同埋教訓。
廿幾三十年前嘅公屋5人單位有3房﹐而家縮哂水
其實有陣時
唔係話你唔想生
就唔生⋯
我覺得一個願打一個願捱 ,
個長輩都係人
可以拒絕㗎
個長輩都冇拒絕嘅話, 又真係冇得唔比佢湊
咁大個人 你逼唔到個喎

配服
希望樓主兩個女健健康康,唔好有咩濕疹、暗瘡呢類慢性皮膚病,否則呢個經濟條件底下,每個月比錢買藥同埋藥膏都幾頭痕。
唔少人係咁就要跟住做咩,你係人類有思考能力。難道你睇住自己兩個女受苦好開心?
我懷疑保良局提供既服務仲完善過樓主個家庭,我見宿舍家長既入職條件至少都要求要有社工學位背景,比宿舍家長指導兩個女應該會少啲童年創傷同埋眼界會闊得多。
見樓主啲回覆真係眼火爆,對自己仔女都要魚蛋論。
少癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞