兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答

672 回覆
15 Like 274 Dislike
你媽幫你地湊埋仲要訓廳
只係絲打個家庭價值觀太撚衰啫
明明自己都憎食子文化
但又用「比家用」呢樣野同樓主說教

笑死
呢d情況下老母通常都會忍
你已經好堅強

樓主呢啲垃圾仲要打TLDR
自我中心+自我感覺良好
可以話啲細路只係佢做愛出嚟嘅副產品
佢同佢老婆都冇幫細路規劃呢一點已經睇得出佢哋眼界/學歷好低啦
今時今日冇房俾細路仲要天生天養隨緣
感覺都係啲屋邨mk 家庭
不過社會係需要呢啲人去做人礦
祝佢2個女生性肯讀書啦如果唔係就似佢老豆老母咁廢㗎啦
大把人而家讀2個興趣班都入唔到心儀小學啦

樓主仲生活喺7-80年代咁

真係好少可見到而家仲有父母由啲仔女做垃圾

做社會低層俾人睇唔起
同樣月收40k

有公屋先有能力生
住私樓, 又要請工人, 住屋支出又大
住公屋先係最安穩生仔條件
底層生仔先可以有自己私人空間,離開原生家庭
生左仔先夠數排公屋,先可以離開本身父母掣肘
之後先可以做「長輩」有輩份講野都大聲D ,可以恃老賣老

連登反對呢個循環都無用,事實上個社會大把人咁做
係香港識玩呢個遊戲先生存到
其實搵唔多可以諗下攞政府錢
有兩件。玩到足起碼2萬一個月
再返返幾日散夠哂。你自己就照返工。老婆就攞政府錢。仲包手提電腦返學又唔洗錢
係每人40K定夾埋40K先
世界d咁睇
有無諗過D白人鬼佬童年都係乜都無學,就咁嘻嘻哈哈過左6-18歲
人地鬼佬都無咩錢栽培,但香港人又預設當鬼佬係高人一等
其實都幾好笑,淨係香港人呢個種族已經輸晒啦

Btw 童年咁辛苦學咁多興趣班,到大過又放番低
唔好同我講咩興趣都可以搵食有幾多個可以做到
咪又係要番d狗血工做社畜
呢個係香港現實
除非父母已經財自,帶挈埋仔女
樓主識諗就唔會生兩件,提供唔到資源仲覺得自己無問題。佢角度係覺得有飽飯食,餓唔死已經夠,仲要拎佢細個啲經歷出黎講,我細個都係咁啦,我啲仔女都要跟住我無好日子過
香港同外國邊有得比
生活喺呢度就係地獄嚟架啦
競爭大 有咩辦法??
你估人人都鍾意咁咩
當你有小朋友見到個個都學嘢入好學校
你冇壓力?

都得嘅
你接受到佢天生天養
英文唔夠同學好咪得囉
家庭月入100k
諗住留到幾多錢比個仔20歲果陣用?
起碼個仔讀完書,20歲有200萬係戶口先夠係香港財自
如果唔係,都係要番工睇人面色做人
學野唔等於開心
你覺得細路打波開心定去學鋼琴開心?

香港咁地獄,還死掂死,梗係開心左先
仲努力比假希望自己咩
睇下學咩囉
學打藍球學畫畫學足球都得㗎
唔好咁極端啦冇人叫你學珠心算囉好冇
香港咁地獄 所以樓主冇錢仲生2件咪on9囉
所以就話樓主佢都冇得返轉頭
唯有躺平咁樣養大
同埋唔好睇到呢d家境下,d仔女會好難發圍
香港好多偽專業,又有d權力又好pay既工可以做
警察呢d唔撚講,要番shift

做老師呢d入行其實唔難,老豆老母點條明路比佢就得
大班老師誤人子弟,為左份糧先做
但放工同親朋戚友講做老師,人地會覺得你好叻仔叻女
搵到錢又有光環
係學校工作上 對學生又有權力 又少受人氣

父母最緊要係令子女開心,18歲考完公開試點條明路比佢係社會上呃飯食就得
又唔係樣樣野都為咗結果嘅
如果小朋友有興趣我都會盡量滿足佢
其實唔少人都好似我咁,咩階層都要有人做架啦
冇啦,我同老婆都經銀行出糧,冇乜著數可以申請
夾埋
咁咪佢老婆戇鳩
講緊離婚綜緩個堆。睇你過唔過到自己條線啫
屌你老母咩理論嚟
冇諗到咁遠,只係覺得香港地有手有腳餓唔死人嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞