兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答

672 回覆
15 Like 274 Dislike
佢老母可能好開心
日日見住個仔同孫
對細路有愛有耐性已夠
Playgroup點都要上下下嘛
我家庭收入過100k都唔會考慮生第二個分薄第一個嘅資源
到底點解咁窮仲要生兩個?
有冇諗過嗰兩個女大個咗想要自己私人空間?你哋睇唔提供到。。。。。
細路最緊要培養學習興趣
知到讀書既義意
我两個細路
從來只有一至兩項課外活動
個女年年考第一
同學問有乜獎勵
佢話無
同學都呆了
家教是考第一得到的榮譽
就是你用功的獎勵
脷伸: 两人長大後
均獲全額博士獎學金
三十幾歲,做緊政府CO,你問我答
https://lih.kg/3011162

CO 得25k?
又一個假膠
奇實個老人家
兒孫在身邊這福份
唔係錢買到
樓主好勇敢,加油
英國?搵唔搵到食?
點解香港咁既環境仲生小朋友?怕唔怕佢哋將來辛苦?
樓主加油,你會越來越積極去搵銀

咪埋班傻鳩又話窮人生仔正仆街又話害左啲細佬呢啲說話
我都想生多個,我個仔有個伴,第時爸媽離開左佢都仲有親人

但耐何都係經濟問題啦,同自己都唔後生,所以算
話窮人生仔正仆街既人
應該係經歷過當中既苦況
唔知有無返屋企
掉晒d罪魁落街呢?
苦?個撚個都香港出世香港長大可以有幾苦?

只不過佢地無工人湊大無司機接送返學無得暑假去遊學團,咪覺得苦囉
我都係公公婆婆湊大,但唔係好似樓主咁趕老母瞓廳,老婆同兩個女霸兩間房,呢啲同虐母無分別,唔信老母會enjoy囉

幸福唔係用錢買到的
一家人開心就夠了
點證明你40k,又點證明生咗兩個,開post唔貼下相
d gay佬忍咗好耐終於有位入黎反cup
幾多呎?
到時搵80k嘅咪係窮人囉
咁先識玩
父母除名用家有長者排白表
變相一開二
我都係上上下,4萬多少少, 租12000,大把錢剩
一個人做野
樓主,我話俾你知,我就係一個咁樣嘅產物!
冇計劃被生出嚟,細個一個500尺單位竟然住咗七個人,對垃圾父母仲竟然夠膽同我講話:咁有咗唔通落咗你咩!你有生命都係父母賜㗎,你要好好感恩!

我真係屌返佢轉頭,你生我出嚟都唔諗吓我嘅感受,我寧願從來冇俾你生我出嚟,我就唔使受咁多苦,咁多童年陰影,依家要洗咁多錢時間資源去睇專業人士治療心理傷口

完全冇私人空間,因為冇書架,書枱,衣櫃,啲嘢要全部周圍擺,功課可以無啦啦俾人揼咗,仲要俾人鬧返轉頭做咩唔擺好佢,我心諗我邊度有位擺

其他同學有自己房,所有嘢整整齊齊,房間根據自己愛好設計,可以自己貼海報,有鍾意嘅公仔,收埋好多童年回憶,同學寫嘅卡,細個去旅行嘅相,我就乜都冇,你唔會明我由細到大過得幾咁孤獨!屋企有一大堆人,但只有孤獨陪住自己

個個人放假會去旅行,得我一個乜都冇,我唔會怪同學,因為小朋友就係唔理解呢啲,只會好單純咁排擠一個同自己唔同嘅人。我記得我試過贏咗比賽,有得去外國進入決賽,但個死人屋企話冇錢,咁就冇俾我去,呢啲嘢錯過咗就以後冇得返轉頭!

成個童年都係咁樣過,去到大學搬走先終於有私人空間,諗返自己竟然生存咗咁多年都覺得好神奇,好折墮!

好彩我天資唔差,讀書還好,細個得一個目標,就係快啲上大學脫離佢哋,如果唔係應該一早染上咗啲不良嗜好唔交損友入咗黑社會或者大肚

我只希望樓主你兩個女可以好好讀書,發憤圖強,及早脫離原生家庭
40k兩個人用都唔夠洗啦仲生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞