兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答

672 回覆
15 Like 274 Dislike
你無呢個資格啊,你唔係嗰啲搵1000k一個月
話想搵少啲留多啲時間俾屋企人

我都係長老湊大
但我老母廿年前已經俾緊7000一個月俾我阿婆湊我一個
講緊我老豆老母當年都唔係搵好多,都係夾埋30k左右
佢哋仲要供層居屋,仲有我阿嫲要養
今時今日你都仲係俾緊6000你阿媽要你阿媽幫手湊2件
買餸都無咗啦
仲好意思要老母瞓廳,點解唔係你同老婆瞓廳啊?

我未結婚無任何嘢要老母照顧,自己搬咗出嚟,都已經俾緊6000家用,你好唔好意思啊

阿女開始讀小學,佢哋想學下嘢,讀書跟唔上,想補習,你俾唔俾到資源佢哋啊?就算佢哋想努力出人頭地,你幫唔幫到佢哋?定係淨係同佢哋講努力就得?

讀到中學,人哋同學約阿女出去食個飯,暑假約出去玩下,你有無錢俾到佢哋?講緊唔多啦,一個暑假出去玩一次啦,去個迪士尼,你會唔會都覺得好肉赤?

夾埋40k,養5個人一定生存到,但就真係無生活可言,你哋已經無選擇,但你哋要強逼多2個細嘅,生佢哋出嚟令到佢哋同你哋一齊無選擇。
生一個都勉強,仲要兩件,惡夢
走咗去邊?
冇層樓留比下一代就唔好生喇
真係做人礦咩
其實我都認同 生仔無得well plan

所以45k生2件唔係問題

問題係 你至少要邊養邊plan

例如盡自己能力,搵多少少

認真諗下2個小朋友條教育路
留名睇你個女番左學之後 仲會唔會開心
關係點
你唔明咪唔好生囉。
不過你一日冇做過,父母都唔會真正明。
無父幹 資產唔多 樓未買
養狗都唔敢諗呀
今日唔知聽日事,邊計劃到咁多
你睇我好,我睇你好
比我有十幾萬點洗都得
我以前係成日開膠po,對唔住
唔知
自己都讀唔成書,其實我都唔旨望兩個女入到大學
幾好
我會教佢哋認命,冇就冇,唔好同人哋比
人人都做人上人咩
你人上人嘅定義係咩?去個迪士尼就叫人上人啊?我都無講話要參加下啲學校交流團或者每年出國去下旅行啦

呢啲已經唔係做人上人先有,真心係好撚基本
去玩、食餐好呢啲冇問題
但學呢樣嗰樣,又遊學團嗰啲冇辦法
有公屋既話其實都夠做,無公屋就麻煩D
co 點會得25, 可能係ca 黎
公司有保險唔等於自己唔洗買保險
呢位師兄勁 一人一間房加埋老母要買4房先搞得掂
係香港生兒育女要預左
呢度係香港就係要咁崎型先生存到
乜撚野剝削 on9
你唔旨望,但問題係你個女想嘅你都support唔到佢
樓主加油
上面班撚樣本身住私樓 有本錢滾錢先咁口響
係香港唔想買樓做供供,唯有靠公屋
生多幾件就可以溝淡家庭入息上樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞