我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 68 ) - NV SUPER上市

1001 回覆
13 Like 13 Dislike
係唔係搞掂左了
搞掂左了 琴日送埋貨 麻煩晒悠老板
好滿意
7900 GRE已上架
1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,420

1 x [2月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x [2月優惠]KLEVV Cras XR5 RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C32
價錢:$899

1 x Seagate Enterprise Capacity V5 ST2000NM0055 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$883

1 x Samsung 990 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$849

1 x Gigabyte GeForce RTX­­™ 4070 Ti GAMING OC V2 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$6,699

1 x [2月特別優惠]FSP Hydro G Pro 850W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (砌機減$100)
價錢:$1,099

1 x Fractal Design Define 7 Compact ATX - Black
價錢:$799

1 x [2月優惠]Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler (砌機減$50)
價錢:$449

2 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$154

1 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$84

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,714

https://www.faroll.com/customize#MjkwMCwyOTAwLDI5MjQsMzM5NSwzODgsNTkwNSw1OTY1LDYyNzgsNjM4OCw3MzQ4LDc0NDcsNzUxNg

想問有冇問題
唔會.暫時最抵都係呢個.而且有機會加價
老細可唔可以幫手睇下個LIST又冇咩唔夾以執下? 同埋個機箱係咪要自己再加風扇?

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,190

1 x ASUS ROG STRIX B760-G GAMING WIFI DDR5 LGA1700 Micro-ATX
價錢:$1,760

1 x [2月優惠]Kingston Fury Renegade 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 (砌機選用)
價錢:$1,899

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$730

1 x Crucial MX500 Series 2TB SATA 3
價錢:$1,000

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 4080 SUPER MASTER 16GB GDDR6X
價錢:$9,899

1 x MSI MPG A1000G 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular (缺貨)
價錢:$999

1 x Phanteks NV5 ARGB Tempered Glass E-ATX - Black
價錢:$840

1 x DeepCool LE720 360mm ARGB CPU Liquid Cooler
價錢:$589

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,986
https://www.faroll.com/customize#MjIxMSw0MzQsNDk3NCw2NjEyLDY5MjgsNzI2Myw3MzkxLDc0NDUsNzc3NA
想問下10,999個list夠唔夠推32” 4k OLED mon?
好少玩3A大作
多數睇片打FPS 可能會玩下ai
推~
7800x3d一般話打機幾好, 但啲打機黨好多都話配7900xtx或更高顯示卡, 但我唔想安水冷同令到部腦功耗低啲, run果時靜啲, 想兼顧2k 144 gaming同剪片, 有咩顯示卡可以選擇, 定放棄用7800x3d組機??
唔想用水冷咁用風冷
7800x3d 本身用啲平價風冷就壓得住, 但啲高端顯示卡我見個個都另外搭啲360水冷, 我自己就追球穩定行先於效能, 唔想部野變火爐,又唔想成日維護set 水冷系統, 但未至於話好捨得放棄gaming, 起碼都想各類3a 大作2k 120fps跑盡
windforxe 4080 super 應該勉強得
6mm 應該係冇問題
12400加6600xt
板用三大牌子中價ddr4 b板
ram3200 ddr4 16g
ssd直接wd黑色nvme
牛就大牌子十年保嘅450w
詳細型號就冇,落到鋪頭有啲又冇貨
唔同牌子差唔多價d野都係差唔多
mon就去到直接睇啦,萬九幾個型號,比sales sell好過
睇片文書揀va,打機揀ips,tn冇特別需求都唔好揀
同埋可以留意下優惠,有時都慳到幾舊
有剩錢請老母食飯
悠二有冇客砌過4080s 用 a4h2o?
一體水冷都係免維護,漏唔漏睇彩數
比我部機你參考
3900x 九洲風神ak620雙塔 鎖1.25 4.0
滿載130w左右 85-89度
不過打機就70度左右

公版6950xt 電壓1140 頻率好似2240
滿載230w左右 80-85度
地平線5 2k有120
唔降壓就320w,但都只係得13x,99度
姐係用10%性能換1/3嘅能耗

機箱係閃鱗G200,itx 箱,你嘅條件應該好過我好多
結論係唔洗擔心
漏左講, 16k左右, 平時都係打機多 (2k)
岩岩先見到原來出左4070ti super, 係咪夠budget換
居然, 咁我再鐸下點組先, 相中7800x3d嘅原因主要係因為佢耗能性價比好冇咁熱打機又有奇效, 最主要價格都唔算貴
拎咗機 裝完GGC之後每隔幾分鐘就藍畫面「DRIVER POWER STATE FAILURE」 點解會咁.. 電壓關唔關事?
試下拔左條ram出黎 重插
或先插1條ram
pm 我個人
悠二個人tg係咩
好似work 開咗半個鐘都冇事多謝大佬
介唔介意TG PM我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞