我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 68 ) - NV SUPER上市

1001 回覆
13 Like 13 Dislike
假設唔玩超頻
i7-14700 vs i7-14700K用落有咩分別
我見個clockspeed都有啲分別 (3.4GHz vs 2.1GHz)

定係用落分別唔大
性能上其實差唔多
個base clock可以不理
Thanks
悠二如果今日落單幾時會送到貨?
剛剛開電腦,去到登入畫面突然間成部機冇晒燈,之後再開唔番冇聞到燶味,請問點樣check到壞咗咩
有無睇過火牛/mon電源線是咪鬆左?
拔電制5分鐘再開過機
睇清楚底板有無燈著/風扇有無轉
睇下有無異物/水入左機箱
如果有備用火牛就換隻試下
悠二個網點解突然有密碼密碼係咩
法奧初幾開爐?
依家拆咗顯示卡,用hdmi線插主機板,機箱風扇同水冷風扇都有轉,debug燈停喺VGA,入唔到bios
補番電腦spec:
Amd 5600x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Crucial Ballistix 8GB DDR4 3600MHz C16 4條
Inno3D GTX 1060 3GB
Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
Arctic Liquid Freezer II 240 CPU Cooler
應該係顯示卡壞,其他嘢冇事?
5600x無內顯
插底板無用
你插返顯示卡再試下
有debug燈就易搞好多
btw竟然頂得順張垃圾顯示卡
試咗重插顯示卡&換拎一條pcie線,會去番一開始乜燈都冇嘅情況果陣砌新機見到舊顯示卡未壞就繼續用,估唔到用到依家都未換
你試下拔ram再逐條試下先
唔似gpu問題
試咗淨下插一條ram,唔著。
我再試一條ram加顯示卡插pcie線,但係唔插落主機板,竟然開到機,機箱、主機板有燈,水冷&顯示卡風扇都有轉。顯示卡金手指試咗用擦膠清潔過
求救
頭先開機藍mon彈咗咩video tdr failure之後就咁樣

想知係個mon問題定係graphic card已經bye bye咗
試咗隊部腦入電視hdmi就話沒有訊號...
再更新番,試咗插下邊條pcie槽,同樣情況。張顯示卡係咪玩完?
想問SSD
我有SATA款SSD 裝HD位果類
都有M2插底板果隻
2種其實都係一樣?
插底板既好似只插到一個
係唔係SATA位好D?
呢條list自己執 新手所以有幾樣戇鳩嘢想問
1. 隻air cooler夠唔夠壓粒u
2. CPU揀tray裝貪佢平啲有冇咩問題
3. 如果想再平啲邊到可以再扣

1 x AMD Ryzen™️ 7 7800X3D Tray
價錢:$2,699

1 x [2月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x [2月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black
價錢:$929

1 x [2月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,169

1 x ASUS TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition 16GB GDDR6
價錢:$4,299

1 x [2月優惠]FSP Hydro PTM PRO 850W 80 Plus Platinum Fully Modular (加$40可有12VHPWR線)
價錢:$840

1 x [2月優惠]DarkFlash DK260 Air Tempered Glass 4把ARGB風扇 ATX - Black
價錢:$329

1 x [優惠]Be Quiet! PURE ROCK 2 FX ARGB CPU Air Cooler
價錢:$339

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,983
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1NTg5LDYzODgsNzI5OCw3NDc0LDc1MDIsNzY3Myw3Nzk1
你d所謂開到機
即係用到無問題定點樣?

你將顯示卡照原本咁插返好先
hdmi係插顯示卡唔係插底板
你部機無內顯唔用顯示卡就肯撚定唔得

首先試下唔插ram會唔會著debug燈
之後先逐條ram逐個ram槽試
一條唔得就另一條
開機前拔走所有非必要USB裝置
同埋等耐少少開機可能要幾分鐘
悠二 想換機但我想用返個舊箱 但又唔想自己砌 可唔可以拎去比你搞or gogovan個箱比你
thermaltake toughpower gf3 1200w

有冇ching用過呢個牌子?質素如何
M.2 Nvme 速度快過SATA
你個網死左?
油耳想問下呢個底板係咪support唔到兩個冷排
ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞