「警世」嗌外賣誤入假PHD網站..被盜用信用卡…但結局竟然..

542 回覆
4567 Like 46 Dislike
想講一件好撚戇鳩嘅事…
話說夜晚我媽唔想煮飯,叫我嗌外賣食pizza..
咁我諗住求其嗌個PHD pizza 3人餐
直接喺官網Order唔益嗰啲外賣平台啦
然後我就Google打PHD三隻字…
得出黎結果.. 頭兩條link都係毒link..
但我嗰陣太撚肚餓睇都冇睇就撳咗第一條毒link..

撳咗入去之後佢係會帶返你去正常PHD網站

咁我嗰陣冇為意,直接order然後信用卡俾錢
然後我就覺得出奇啦,銀行冇send sms俾我確認交易
但係我都覺得可能係delay咗啫…
點知過多陣..仆街send咗個接近3000歐羅嘅交易sms比我…

然後又想碌我張卡去買iPhone..

咁我梗係嚇到瀨屎,知道自己中撚咗伏…
頭先喺假網站落order嗰陣俾人盜用咗信用卡
銀行亦都即刻打電話問我有冇進行交易..
咁我梗係講返晒啲經過即刻cut咗張卡佢啦
而銀行都幫我取消晒所有交易
然後我都諗住算啦,食乜撚嘢pizza
屋企煮個麵食咪算

就喺呢個時候諗住件事告一段落啦…
點知半個鐘之後神奇嘅事就發生….
突然間有人撳門鐘

=外賣員 =我

:你好呀,PHD送Pizza 㗎
:我想問個Pizza係咪已經俾咗錢?…
:當然啦,你網上外賣俾咗錢啦.
:哦…. 好…唔該你….

我呢個時候都唔明點解我會收到Pizza..
咁我又打返上銀行問有冇俾過Pizza嘅錢?
銀行答我淨係check到有接近$3000嘅歐元交易紀錄
冇所謂嘅Pizza錢喎….
唔通我賺咗一餐Pizza?

咁究竟個Pizza其實係咪個騙徒請我食?
定係佢成功hack咗PHD個網令到個網信我已經俾咗錢

成件事好戲劇性…好峰迴路轉…..

虛構劇情?
偷雞唔到蝕拃米
你都要影埋食個盒pizza至得架
咁睇黎正版PHD個網都奶奶地野...
真網站係 phd.hk
你呢個係phd-hk.online 都唔係真

應該係拎咗你既資料 佢地試過係真 就幫你去phd比錢落單
避免你收唔到phd 懷疑去咗假網站
不過可能佢地係用咗另一張呃返黎既卡 去比錢
個pizza係騙徙送嚟,入面加咗料
今晚瞓覺記得關好門窗
個地址有冇料到

真事…..
不過我覺得有機會係銀行未成功扣數⋯⋯
所以個CS未Check到個交易
但PHD嗰邊又接受咗個訂單?
我到而家都諗唔明點解會收到個Pizza
騙徒都咁好服務
痴撚線
睇都冇睇就撳咗第一條毒link

見到殘體字都唔醒水
好好笑
大機會係騙徒自己落order比你等你唔懷疑中伏
公司地址搵過 叫一間digikey公司嚟
賣工程嘢 唔知關唔關事
繼WhatsApp之後 騙子又有新玩具
on9
盜亦有道
騙徒怕樓主餓親
懷疑真係好似你咁講….
因為我個網站比完錢好撚奇怪..
佢唔識自己跳返去網站睇訂單…
直接卡住咗喺信用卡俾錢嗰度

最好笑,因為我張卡只有$5000 信用額
但佢碌親啲嘢都勁貴
所以佢最尾係咩都買唔成就俾我cut咗張卡
填個假number或者冇錢嘅visa gift card有冇得免費食
當係真都好 ONLINE STORE 應該全自動化喎
第一野收到APPROVAL CODE 個SYSTEM就踢出左張單啦
後手銀行CS WITHDRAW 走 PHD個SYSTEM點會知同識分
屌你2FA US$1嗰啲都過唔到就唔得啦同埋有d外國網站會detect到係prepaid唔準比錢 唔知點解
咁佢都幾CLS
擺明向班狗挑機
俾線索追蹤
依啲擺上小紅書就啱 我諗一兩日個假網站可以買真pizza 買到破產
咁撚搞笑
建議你sd 返俾phd cs

唔係個個好似你咁識應對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞