『歸家post』BNO VISA 申請資訊 (41) 睇名––IHS準備加價

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
諗住攞埋passport先轉
你有加拿大護照英國重批唔批你BNO VISA
咁如果最後搵左人幫手都係唔批,佢地都係要離婚,阿嫂先可以帶到小朋友過去5+1入藉,因為normal case 小朋友under 18要父母一齊合資格先可以申請。

同埋佢地講話其實離婚都無乜壞處,我諗佢地最緊要係幫小朋友入到藉
關於第5點,侄女就肯定跟阿嫂申請架啦,佢地就係擔心link左GWF,會連累埋母女二人,所以先有「離婚」 各自各申請,唔連結埋一齊的諗法。
但同事,佢地又覺得link埋一齊,係家庭考慮下,或者可能幫到我哥的申請機會變大。
但如搏輸左,先再離婚等阿嫂帶侄女去,又唔知home office會點諗。

關於第2點,因為我同佢講過,我當年申請bno visa時只需要自行申報有無案底,唔需要upload咩證明。
所以佢有講過咁不如瞞報,起碼拎到個visa過去5年陪個女,最後佢自己唔申請 settlement 番香港。
你喺加拿大申請揸加拿大護照/ PR 100%唔批
同左阿哥傾完,明白左佢諗咩,亦俾左所巴同史巴的意見佢睇,
但佢話佢最大的痛處並不是5年後自己申請唔到ILR,佢意思係佢放棄番香港都無問題,最重要係頭5年可以陪到老婆同個女係果邊一齊面對新環境新挑戰。

佢講到最白,就係話假設佢搵左專業人士幫手,最後唔批,佢就連瞞報拎左visa先的機會都無,因為已經自爆左俾home office知;
仲有,佢認為搵專業人士幫手 同 離婚似乎無乜衝突,好似點都係離婚會對個女拎 ILR 同入籍有好處…. 我真係唔識點答佢
內政部好似好耐無公布申請數字?
7Day 快速批核
God bless our king
12 day繼續忐忑
我想問90日係咪由依家開始計
幾多個人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞