香港配眼鏡係咪智商稅?

335 回覆
121 Like 294 Dislike
亞洲人DNA、讀書方法、居住環境易近視
香港啲鋪又係收到order 就返支那做
食差價
係,香港揀完,去開日本即配即拿抵好多
睇左咁耐 都無實際價錢

上邊大陸蔡clear view dvp with blue guard 1.67 / 1.74 幾錢?

點知佢俾你係咪真蔡司鏡?
呢間垃圾仲做緊
你講開,咁我都應該係owndays
有近視已經要交智商稅
Zoff都係大陸做
大陸做得黎佢比出面監平監賤賣果D咩咩眼鏡城個質素仲差,而家真係不了

不過之前連登有post講過owndays好似會用蔡司鏡片同真係日本做
其他細鋪就算喇,我反而覺得果D咩所謂手工眼鏡仲搵笨,真係唔識欣賞
新宿上野啲舖店員可能大陸台灣人多過日本人
日本驗眼都係唔洗牌
日本配nikon 蔡司都唔平唔係即日拎到
即日拎到個啲都係自家工廠cheap鏡片
返大灣區配啦

比卡超都叫你返多啲大陸啦
Zoff 唔覺有質素問題
Jins都係大陸造,鏡都係但我自己配過係Nikon 鏡片,見過有啲人配到hoya
jins香港我未配過,日本配就都唔錯
其實我又唔介意邊度做,但三間黎講暫時印象係最差,好易爛
你話服務果d就三間差唔多,人既問題姐
都平過啲所謂細舖,當然我自己都係日本配除左度數太陽眼鏡要等係香港配
做老嘢生意
配眼鏡可用醫療券
因用券食水深都唔覺
條傻鳩無諗過做smile班醫生都係戴眼鏡
不如等我一個眼鏡佬答你啦
ZEISS唔講其他只講普通單光先
有分LT Coat 同DVP Coat
LT垃圾冇得再垃圾
但都係掛住Zeiss名
DVP來貨都貴

你唔計埋人哋開發所俾嘅錢?
下下講成本乜都唔使講

如果你乜都唔理
最cheap框幾蚊人仔都有
最cheap鏡十幾廿蚊都有
一百蚊買幾副都得添

香港又有班讀咗五年optom 幫你驗眼
大陸好似冇添

對隻眼好啲都係配啲好嘅

利申幾十副眼鏡,超過九成Zeiss,其中有副Zeiss鏡片SRP過萬添

對眼自己嘅自己諗
Owndays 加400 會用 精工 (已經係Hoya 名下)

不過大部分人配鏡 都係款 行先架啦
有幾多人分到 依視路 蔡斯 Hoya 的出品
人地咪將你張單掟上大陸做,梗係即日拎唔到
過河濕腳又執你幾千
jins zoff owndays 同egg 都配過

覺得jins 鏡既coating 係最差
講緊普通鏡
owndays > zoff = egg > jins
去羅湖配真係好好多
on9先係香港食智商稅
淨鏡唔係香港平d?日本好似比較少有折?
香港蔡司貴極都好似有7折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞