香港配眼鏡係咪智商稅?

335 回覆
121 Like 294 Dislike
其實好多人都唔知,點解有啲人可以入房驗眼,即係帶埋個好Q重嘅金屬眼鏡架,加下鏡片減吓鏡片問你清唔清楚.

因為呢個步驟係要持牌視光師先至可以做,如果冇牌做呢個步驟,可以告無牌行醫

另一種就係求鳩奇個搵個氣球機同你度吓,睇吓副舊眼鏡就同你配!因為佢哋冇持牌視光師駐場,所以用氣球機同你量度度數,用氣球機係唔會犯法!

所以下次你哋去驗眼冇帶嗰個重型金屬眼鏡眼框驗眼,條友就係無視光師!

拎驗眼紙上日本owndays/jins/zoff官網配啦
呢副全視線平香港owndays一半
想配副蔡司鏡,日常長時間揸車用
應該買咩系列?
250散光 550近視
有冇黑鏡+偏光+1.67 同時存在嘅鏡片
點差法?
散光攪唔到,過幾年又有返
之後點寄香港?
啲人手工差
試過貪方便比個框佢配鏡 條友扭爆螺絲仲要唔負責
之前香港眼鏡鋪頭同蔡司總公司投訴話大陸賣得平過佢地搞到佢地無生意, 搞到蔡司總公司要加強抽查大陸authorized dealer 睇下佢地有無賣得過平
88貴得黎 又冇乜服務可言
冇性價比可言
香港邊到驗眼??

好似平時網購填日本集運地址再ship返香港
不過驗眼紙要手寫呢種
汽球機果張無咁準
Egg 真係狗也不屌
香港而家全部都clearview啦
舊款廢coating緊係平
我得jins驗完c字個張
你唔計人力同人哋讀書成本同租咪係囉
「主要賺中間agent費」都講得出你估你上網撳個掣佢就咁喺倉拎出嚟出交貨?
製造地就唔使講啦,全球啲工業製品都made in china
嫌香港貴咁你自己出糧減到4000蚊先
連登係咁,班社會垃圾讀唔成書,睇唔起知識
所以佢哋自己都係做低端工作,做咩飲食跟車以為自己好醒
香港Jin’s防藍光加700/900
日本jins 加300
香港可以邊到驗???
的視光師識少少中文 可能多大陸客
poly眼科好似舊幾水就得
夠厚面皮試下連鎖鋪驗完即走
一驗完,我老豆要生仔呀,就走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞