香港配眼鏡係咪智商稅?

335 回覆
121 Like 294 Dislike
度數唔準
正常你戴上已經知
嘩,睇睇poly 都要$650
你話啦傻仔
深散光更加要有質素嘅檢查同配後跟進
配眼鏡搵學生驗就夠啦
btw原來加到$300
發達國家驗眼係醫療行為
連登仔就仲停留喺蔡司幾平幾平,連登仔係咩人種呢度就睇得好清楚
俾sales水過配藍光鏡
香港d 眼鏡鋪係唔係都係大陸整
Own days都入一入房啦
咁香港幾錢先
coating有得揀
美撚同我出黎!
驗眼成舊水美金 又分contact同眼鏡驗眼
拎住個得眼鏡既度數配唔到con
眼鏡框又勁貴 con又勁貴
個驗眼度數仲會過期!
完全唔普及 講真想知真係貧窮線下既人係點樣有錢配
輕鬆兩三百美金一副眼鏡
聽人講配好哂眼鏡先好去加拿大 過到一睇 完來呢邊都平幾多
大陸叫智銳 香港叫smartlife 深散光要訂造 剩鏡片價

框就有平有貴
岩岩配左副nikon 八軸加隻靚框 埋單9000
框同架都係 4500
淘寶比度數佢, 到手都係3百幾,
邊個交緊稅
但係你provide 緊嘅service 係大陸都係值1/3喎
定係你做緊個樣野香港有,支支冇我就諗唔到香港有乜獨有產業啦
真 300蚊已經包埋放瞳 又有教授再check一次
3k 起步 only
五毛寫作練習

根據以下句式改寫標題:

在深圳XXX很便宜
改為:香港XXX係咪智商稅?
呢個比喻中哂point

除咗飲食類唔等得太耐有少少生存空間, 日用品乾貨嗰啲全部都要食屎。
東門蔡司個老細係咪姓蔡
下........ 清係唔係弱智

驗完眼, 平時眼鏡鋪都係射d data比廠去做
我係解釋想平既人可以有另一個option, 會有一樣既成果,但係要付出時間同另類金錢

我冇興趣都冇打算要judge 各種收費值唔值,
你要自己personal上身既,冇人阻到你

至於人力都只係資源一種, 同生產材料技術都一樣,
咩有幾努力讀書/租貴唔貴都唔係今次討論既重點

清係下次訓撚醒先出黎柒啦
你擺明係弱智,仲噏乜鳩上身

你當咗係第二產業工業製品咪錯囉,真係諗住撳過掣射data就直接出貨

人力係資源,但你選擇唔計
起碼有半年度數保證,可以重驗重配,較眼鏡邊間分店都得唔黑面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞