香港配眼鏡係咪智商稅?

335 回覆
121 Like 294 Dislike
同意
驗完眼唔準
頭痛左成個星期
去番ownsday 配先正常番
咁抵淘寶要$2200,我買貴咗

ZEISS SmartLife 1.74
深圳邊到配好啲

睇comment 中威城麻麻地?
問左做眼鏡片既朋友,原來好多平片包括連所個幾間賣緊原來只係oem片,大陸做再印自己牌子袋同咭,所以先會咁平
無人會理架
總知大陸夠平
班人就衝晒上去
Seiko
如果係jins嘅話就會喺東海
啱啱先喺日本配咗兩副
第一副係去咗999.9 同屋企人買完框就走咗去唔同連鎖舖頭睇吓有冇得一個星期內拎到, 最後得jins做到亦都加到超級鏡片功能同埋1.76, 冇幫襯佢買框都係21,000 yen就搞得掂, 呢副東海係雙非球面睇嘢超靚, 眼鏡框就溥儀賣得好貴價錢都平好多

第二副去咗眼鏡市場買, 買咗個外國名牌框之後喺佢度配埋鏡片之後寄返嚟香港, 不過日本買嘅鏡框都係買日本當地嘅先會平好多, 如果係買外國名牌嘅話有機會香港網購會仲平, 鏡片都係1.74 hoya加埋防刮同埋藍光, 埋單都係1800港紙

我平時喺香港大型 88 $4000先落到樓買一副, 買日本連鎖品牌都要兩三千仲要唔係名牌鏡框, 真係 鍾意日本眼鏡真係去日本買, 比起香港係正好多, 度數鏡片選擇多仲可以加唔同功能, 就算係香港有舖頭嘅日本連鎖品牌鏡片質素都係差幾倍, 不過真係對深度數嘅日本連鎖係會平好多好
吓,有得呃架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞