點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一歐洲?

131 回覆
16 Like 173 Dislike
羅馬幾乎做到
神聖羅馬帝國都係奉佢名義
拉丁文都係現代歐洲語文祖先
希特拉: 我唔係歐洲人?
其實點解要統一
唔同種族唔同語言溝埋一齊有咩好?
歐萌 NATO
羅馬統一地中海算唔算?

法蘭克統一歐陸算唔算?
點會冇
你冇讀歷史都search 下先噏羊
希特拉有咩口齒?
奧斯曼帝國成隻殭屍咁

1699年打輸畀奧地利帝國都要衰落223年先收檔

一戰英國佬以為火雞佬歐洲病夫唔打得點知加利波里海戰死傷慘重
神聖羅馬帝國試過同西班牙帝國皇室通婚整咗個中國一樣咁大嘅帝國
因為個個皇帝都想勢力擴張一國獨大囉
唔好講到係佢哋唔做咁
只係做唔到
笑撚死
讀讀歷史先
歐洲史有能力打有能力擴張嘅邊個唔擴?
管唔到
現代張伯倫
當你完全唔撚識歷史
但凡你返工同鬼佬共事過都唔會講得出呢啲on9論述
咁狗肯定係中國人嚟
農業社會 畜牧社會喺歐洲都維持咗好多年啦
自由化城市已經係極極極後期嘅產物
歐盟算唔算係某程度上嘅統一?

歐洲人因為統一唔到歐洲反而令佢地不斷競爭進步
結果可以統治成個 大洋洲 美洲 東南亞 非洲 印度次大陸
呢樣嘢我講完又講,但仍然冇一個連登仔有足夠智商去理解,俾埋答案都仲係唔明:歐洲用拼音字中國用方塊字,所以歐洲土壤比較容易出現現代文明,而中國就命中注定要出現專制政權
點解所謂中國未試過統一東亞區,令東西成為一個政體
最接近都係明初, 成功令日本向明朝貢, 封足利義滿做日本國王
街邊講故佬
巴打點睇漢字因素呢,中國長期可以維持帝國嘅根本漢字功不可沒,古中國由此始終推行漢字大大減低帝國擴張佔領所需要嘅行政成本,無論地方文化同語言點樣變化,都需要依賴漢字黎書寫,變相地方語言永遠都係方言,永遠冇辦法產生能夠同中原文化相違抗嘅文化。

反觀歐洲語言咁多元,文字都幾百種,統一嘅行政成本,受到嘅反抗都會多好多。
用宗教嚟統一點睇
法德都唔係同一平原,佢哋中間有啲山脈阻擋,德國嗰塊係中歐平原,法國嗰塊係巴黎盆地,同埋古典時代法德都唔係同一民族,高盧係凱爾特人,講高盧語等凱爾特語族語言,日耳曼尼亞係日耳曼人,講proto-germanic languages,根本唔同民族文化,又從來冇統一過又何來分家
大航海時, 玩到 2 個日不落帝國, 雖然唔係食晒歐洲
而家亞洲統一咗喇咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞