點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一歐洲?

131 回覆
16 Like 173 Dislike
On9
點解要統一
統一你老母咩,食麵啊?又唔見要統一個銀河系,統一成個宇宙?
要用地理因素去解釋
涉及河流, 山脈等

最大原因係
文明, 經濟, 人口中心既不協調
使歐洲國家無法難以出現一個壓倒性勢力
可以實行長期同化政策

四大文明
(有人爭議中國, 呢度不討論呢點, 你亦可以希臘, 羅馬.
希臘, 羅馬都係赤道附近)

個發源地都基本係赤道附近 + 有淡水資源

第一步你知道基本上所有重要文明都係出現於赤道附近
(有幾本相關書籍可以睇 槍炮鋼鐵與病菌, 反穀)

第二步所有帝國都係以武力擴張, 對外捉更多奴隸
擴張, 維持難度取決於人口, 農地數目, 地理, 文明科技級數
問題係歐洲原生強國希臘與意大利地理先天上相比中國, 印度就非常不利

你會發現歐洲最大法德平原與歐洲文明原生地(意大利, 希臘)
係隔住一個阿爾卑斯山脈
你相比中國, 中國既原生文明(黃河)基地上就係位於東部最大既平原

一陣再打
唔識就講少句啦。「但歐洲人講口齒,可以遵守國界之間嘅承諾...國同國之間可以和平共處」;咁點解中古時期英法會打咗百年仗,史稱Hundred Years' War?仲有死人無數嘅第一次第二次世界大戰?
你真係弱智架喎
講到歐洲唔會打仗咁
又想搵位踏低中國人?
點樣先叫統一
如果你係講民族版圖嘅統一
歐洲各民族好多年前就已經各自統一咗啦
如果你係講領土面積
羅馬帝國 加洛林 哈布斯堡家族都唔會輸同時期嘅漢族好多
我覺得撇除文化地理大因素 及後仲有英國同俄羅斯呢兩個因素阻礙 未有英國俄羅斯 羅馬帝國其實係長期成功統一 基本上歐洲文明就建基係古羅馬文明之上 之後法國拿破崙同納粹希特拉都係接近稱霸歐洲大陸咁濟 後尾都比英俄夾攻反cup 英俄都唔願意見到歐洲大陸中間有一個強大政權出現 英國隔住個海難攻 俄羅斯就冬將軍 一日清唔到呢兩個都會留機會比佢地覆桌
從政治角度
擴張愈多 政治權力會愈稀釋
以前現代國家條件嚟講
歐洲出現嘅政治聯姻 共主制度就係其中一種兼併
當時並冇能力打total war
人民對國家嘅想像 亦唔係現代國家嗰種無孔不入
國王-貴族-平民結構 仲有語言 分封制依啲社會制度等等決定咗歐洲出現大大小小嘅封國
要去到民族主義抬頭 先出現統一思潮 現代意義嘅對外擴張

即使係19世紀嘅兩大殖民國 英法都發現
盲目擴張要平衡管治成本
同搵市場 搵資源嘅原意會邊際遞減
尻噏少陣
歐洲講口齒
唔講遠至希臘城邦時期羅馬凱撒時期
希特拉尼種無視和約存在四圍辣火頭唔計
係米尋求生存空間姐,唔計拉
你呢種為左踩中國
而講到外國係神咁既人真係好垃圾
意大利與希臘
自身地理 (多山), 平原分散
反映在佢地相當長時間係城邦林立
(城邦體量小於同時期春秋戰國)

希臘基本上一直無法統一, 除左少數時間好似亞歷山大大帝
羅馬亦係長時間先形成左以羅馬城邦為核心的亞平寧半島統治政權

更大既問題係
希臘也好半島, 義大利半島也好
因為核心區域人口不足, 農田不足
難以單憑自身造血去長時間支撐十倍於國家既體量
再實施慢而持續的有效同化

佢地對外擴張, 武力強勁時
可以利用科技, 制度, 武器等形成的代差優勢
去打敗其他民族, 並實施羅馬化

問題係
當羅馬化各類少數民族 (例如日耳曼人)後
呢班少數民族亦開始學會各種武器, 戰術, 技術
羅馬的優勢就已經不斷削弱
而且羅馬與一堆少數民族隔住一個大海, 高山.
問題就係呢班少數民族為什麼要受到羅馬人的統治?

羅馬人係日耳曼既(條頓堡森林)既戰敗
令德法平原既日耳曼民族 從此走上一分為二
西部係深受到羅馬影響既所謂羅曼人
東部係比較少受羅馬影響既原裝日耳曼人

點解我講沒有一個國家可以統一歐洲, 要先講羅馬
係因為法德日耳曼分家係歐洲分裂幾千年既最後一個關鍵點

戇鳩
你估項羽真係同你講道義咩
比佢回完氣 打返你轉頭添
腓利基人發明字母開始,歐洲就註定無法統一
地方同民族唔一致就會好撚多麻煩 比如d分離主義既組織/叛亂

所以都係唔洗咁大好
支持巴打
鬼佬就係高等啲? 做錯嘢永遠冇人記得
希特拉講口齒? 淨係食波蘭一個城市 點知食哂成個波 蘭同歐洲
羅馬帝國: am I a joke to you
歷史上,像羅馬帝國、拜占庭帝國、奧斯曼帝國、奧匈帝國等大帝國曾試圖統一大部分歐洲,但都因為內部衰弱、外部壓力或領土過大而崩潰。
樓主問點解無
唔係話要統一
因為歐洲係菁英分段

亞洲銅牌分段
對比同一時間
黃河個文明圈 (我用文明圈, 而唔係文明)

因為黃河文明圈
與華東平原高度重疊

黃河文明圈在擴長時
自身體量亦不斷擴大
更多農田, 去支撐更多人口, 更多人口去擴張
形成與其他非黃河文明圈民族的更大差距

去到春秋晚年
果種沒有受周天子冊封既 疑似其他起源/關係比較淺既文明圈
(有一說蚩尤係山東一帶)
基本上就已經係中國東部大平原上消失哂
(基本上殘存勢力都已經要縮到去山區)

春秋中早期好多國家擴張, 係打果類非周天子封國, 所謂蠻族
當時中原國家最大敵人就已經係楚蠻
(楚蠻唔非真正蠻族, 同周係有關係,
但大多數國家都覺得血統, 文化不正, 淋猴而冠
(楚國的定位同俄羅斯差唔多)

呢張已經係比較後
春秋早期 歷史上有一堆土地係空白
空白並不等於沒有人住
呢個空白係一大堆同周, 同黃河文明關係比較疏既部落, 國家
但係春秋中晚期已經無法同黃河農耕文明圈競爭

因為人口, 經濟等因素,
華東平民已經不存在一個有能力與黃河文明圈可以競爭既文明圈
不同國家, 大家都有周天子呢個超級連繫人
二戰點嚟呀天才
嗰陣張伯倫都係咁諗希特拉 傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞