點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一歐洲?

131 回覆
16 Like 173 Dislike
首先要問嘅係,點解一定要大一統?
cctoy史觀
就係歐洲唔統一先促進到競爭 文明同科技都係有競爭先會進步 華夏地區就係所謂秦朝統一 自始就再冇春秋戰國嘅嗰種百家爭鳴
羅馬自身陷入衰落後
(衰落呢部份, 可以睇其他人詳細咁講
可以理解一個原因
希臘, 羅馬擴張時既強大公民階級已經不再存在
破產既破產 從羅馬殖民地既廉價作物摧毀左羅馬既公民階級)
有班公民就有病 (有人講過水管鉛毒之類), 體弱, 富貴病
基本上羅馬公民意識無哂)

自身體量不足個問題
難以控制整個帝國

佢地諗到既辦法係反過來
用大量用日耳曼人去當僱兵 去食毒藥
而呢班日耳曼人最後反客為主, 背刺左羅馬帝國

羅馬滅亡後
就到樓主個問題
點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一歐洲?

假想歐洲曾經有一個國家大一統
以古代擴張邏輯(人多力量大, 相對容易出現強勢文化)來說
邊一個地方係最有潛力?
最有可能形成人口,經濟降維打擊 四周圍民族
類似中國歷代皇帝咁 以慢長時間去消化, 融化不同地方既勢力

係法德為代表既歐洲平原
(當然現實複雜 呢張圖簡化左 例如德國緯度較高, 好多係森林地理)
亦係查理曼曾經的法蘭克帝國
(果個時代法德日耳其人因為長期分離
已經完全不同, 沒有統一的自然動力
好快就隨查理曼既安排再次分裂)

你可以諗一個問題如果法德係一個共同民族意識, 出現左一個穩固帝國
在龐大既人口優勢下, 可以在中世紀已經形成強大中央集權
好似中國咁動用幾十萬大軍周圍鎮壓
統一一大堆未有民族主義, 大多數人都只係字都唔識既農民既地方
再有效管理 200-300年.
今日仲會唔會有比時利, 荷蘭, 盧森堡 呢類小型國家存在?

係唔會, 果一代農民個子, 個孫, 個曾孫幾代人都被
法德大帝國統治. 也未出現現代民族主義
就好似現代廣東人對所謂嶺南, 南漢, 趙陀係唔會有感覺
係佢地眼中呢班人同張角, 李自成呢類割據政權係無咩大分別,
只係歷史過客

事實上近代民族主義出現前 領土係好兒戲
金雀花王朝可以用結婚就霸左半個法國 埃利諾女皇
哈布斯堡王朝可以用婚姻建立一個德意志, 西班牙, 低地既國家

不論係拿破崙還是希特拉都係要一統法德大平原
(拿破崙建立一個親法既萊茵邦聯, 希特拉建立一個維希法國)
進而挑戰全歐洲既霸權

英國非常明白
佢地近代而來一直要做就係要係歐洲大陸插一根針 (低地國家)
阻住一個法德大帝國既出現
每一次出現法德大帝國, 就係英國明臨危險既時間
有,唔成功姐
教樓主一句成語,和而不同
咁點解美國唔統一全世界
你話『統一歐洲』統一成個歐洲?
秦始皇統一過成個亞洲咩?
因為 翡翠台 創造左8,90年代既影視輝煌
應該係睇左本 槍炮病菌與鋼鐵
就出黎扮專家
其實係好撚on9又曬力既一件事 根本唔符合成本效益

共產黨
翡翠台
不求差異,不敢不喜歡甚至憎恨」差異」, 只著重一致…..

例:鏡haters
地理因素對民族意識既構成係非常大影響
而係一個古代最重要既地方離心力
就好似阿富汗部落國家既本質就係因為多山, 形成多個政治中樞

捷克-斯洛伐克
就係單純因為地理而演化出來既兩個民族

仲有好多原因係歐洲點解無法大一統
例如宗教神權, 氣候, 大陸開放與封閉性等

唔打住.......
但唔會係
好多人講既歐洲人唔想大一統
歐洲文化唔支持大一統
你覺得專家會上來連登?

大家都只係普通網民
我唔識你 你亦唔識我 有咩好扮

你要講呢類地理政治書 來來去去大家咪又係果幾本
三中商都放係出面既數

槍炮病菌與鋼鐵
大崩壞
第三類猩猩
戰略大歷史
貿易大歷史呢類

仲有之前有人開個POST講
國家為什麼會失敗

我可以好老實同你講
呢幾本書我無全盤接受
好似國家為什麼會失敗
好多人搞唔清點解俄烏戰爭會咁
就係只睇呢幾本書
中原地方多平原
容易統一,瑞士同西班牙山區多同德國黑森林好多天然屏障,得法國波蘭平原先容易被統一
其實所有都係geopolitical問題
歐洲幅員瞭闊,多山,又有地中海隔住北非同中東,仲有羅斯北歐冰天雪地,又有英倫大島
簡單講就係無一個政權可以有壓倒性力量控制咁多地方,有都成本好大,而每個板塊無一個特別弱,變咗6國大封相,唔似支那可以攞咗中原平原就做霸主
on9 仔成日開埋啲on9 po
恐龍帝國可以
有冇睇埋大逃離 本書有講埋歐洲其實多次畀大一統威脅
但往往因為嗰啲國家因為制度同結構性問題注定統一唔到歐洲
例如啲回教國其實打唔爆啲城堡
金帳汗國同伊兒汗國不和唔可以好似打宋朝咁引入回回炮打爆啲城堡
東羅馬畀波斯威脅唔可以兩面戰線
法蘭克既分封制同承繼制度令中央集權愈黎愈難等

相反中國就係另一個極端 每次帝國分解都好快重組
因為佢既賦稅制度唔似歐洲咁畀蠻族摧毀晒羅馬既賦稅制度 所以啲北方政權都好易收到稅打扙
而且位於草原暴露區可以好易拎到騎兵 所以往往都北方開始重建返帝國

仲有儒家思想好岩統治者用 佢既特點係對政權友善
唔似教庭咁多強調教會優先過世俗政權

另外歐洲同中國除左五代十國時係一個分野
仲有南宋時期都係中國可唔可以保持到分裂既時候 當時開始已經重視商貿 講求國與國之間妥協 如果冇滅到國保持到列國體系或者可以好似歐洲咁有多啲唔同革新
法國算唔算

美國/俄佬就間接算促成歐盟
歐洲中間係高山,要長期控制兩地有難度。
歐洲人就係做到君主立憲,帶黎左一段長時間可以唔需要再鬥爭落去,但中國人就係做唔到,先至打左咁多年

你中國人就係成吉思汗踩埋上心口,之後就叫埋人地做中國人,黎形成「統一」既效果,我鄙視呢個民族有咩問題

ps 乜撚野叫踏底中國人,識唔識踩
5毛番上支那啦
仲有印尼
因此亞洲比歐洲更富庶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞