點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一歐洲?

131 回覆
16 Like 173 Dislike
明明歐洲就好似中國古代嘅春秋戰國時代咁
春秋戰國就喺兩千幾年前俾秦始皇統一到
仲統一晒所有制度同語言文字
其實都真係好撚勁,當然當時嚟講係好撚殘忍
但就造就咗漢朝幾百年大統嘅基石
如果歐洲歷史上出現過一次大統一
今日應該只有歐洲人,先再分為法族英族德族,之類
想知
點解歐洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一亞洲?
點解亞洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一亞洲?
唔夠打,或者打打下自己收左皮
點解非洲幾千年歷史都冇一個國家可以統一非洲?
點解要統一?
羅馬帝算唔算
基本食哂成個歐洲 仲有非洲北部
其他羅馬北部個d 古時根本就荒毛之地
又凍又種唔到野 根本唔想要
咁秦始皇、漢武帝有冇統一亞洲啊
蒙古帝國
食埋歐洲
狼子野心
人地西方羅馬帝國就真係差不多食哂成個歐洲
因為歐洲人講信義講口齒
秦朝未年楚漢之爭,如果劉邦有遵守鴻溝和約,天下就會楚漢二分
當年楚漢兩邊都打到唔想打,大家都同意左簽份和約,以後唔打仗了,但劉邦簽訂左和約之後,襯項羽同楚軍番緊屋企個陣偷襲,然後奪得天下
自此以後無任何人信國界、和約,有機會就打到對方滅國,所以華夏經常變成大一統
但歐洲人講口齒,可以遵守國界之間既承諾,所以無打到一統歐洲,國同國之間可以和平共處
羅馬咪統一左囉
因為要維持一個高效率有向心力又穩定既帝國 其實係好撚on9又曬力既一件事 根本唔符合成本效益
農業社會尚有可能 當自由化城市興起 社會意識進步 根本唔值得搞夾硬咩統一 不如係既有傳統共識既前題下各有各做
點解地球幾十億年歷史都冇一個國家可以統一地球?
日本:過左海先講
人哋無小農dna
統一本身就係一個好浮動嘅地理概念
個版圖大到清朝咁又係統一細到宋朝咁又係統一
如果用民族計歐洲好多國家都統一咗雖然民族嘅劃分都幾唔清晰下
方塊字文化會易於統一。所以韓國,越南,要急於自製文字
仲有越南:
咪玩啦,古代歐洲講口齒

歐洲以前打親杖就真係想滅族咁濟
唔夠打啫
當年咪又係咁推
是咪因為熱得濟D蒙古人頂唔順

所以你睇明治維新後既日本年年都暴動咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞