[一月新番]月光下的異世界之旅 第二幕

1001 回覆
19 Like 7 Dislike
小說都表示咗女勇者內心諗法
想要控制男主並利用其能力
如果佢繼續咁樣之後應該會被蜘蛛收拾
男主應該會阻止啦
呢套都係半聖母男主黎
俾你哋講到想重睇小說
你係咪飛住來睇
你問個d野動畫已經解釋哂
你講到老奉咁,男豬就係考慮緊同人族之間嘅立場,你就當撚咗佢真係勇者有使命要拯救世界
咁你無可能話男主係聖人
你自己望下成個post
得你一個屈佢係聖人
我都唔知你諗緊咩

更唔會講問點解男主唔救人
明明解釋左
你唔同意個解釋係一回事
但你唔會唔知點解佢會咁做

算鳩數la你
你對男主無好感唔係問題
其實我都係一般般
但唔該你舉例子個陣用下個腦先
唔好作個聖人論出來打草人
搞到好似gundam seed post咁
佢痴到作左個男主聖人論出來
唔駛同佢認真討論嫁
安全嘅居住場所,亞空嘅技術交流,素材嘅提供,溫飽,商會嘅就職,亞空冇你想像咁奴役

佢又創左個新定義
中立撚

我懷疑佢有少少思覺失調
或者想暗黑推post
其實可以點樣唔起眼咁幫先係問題,唔通傳晒成個亞空過嚟幫拖咩,男豬同巴已經盡力收集情報,同埋盡力傳送難民到安全地方,至於戰鬥如同上面所講太起眼唔係男豬所希望,交俾地方戰力打咪算,佢亦都唔希望學生太出風頭搶咗地方戰力嘅功勞
佢哋亞空生活的確比以前有改善,而且大家都知巴係上位龍,在這之上嘅少主自然俾人當神咁拜
呢度其實艾瑪會咁盡心盡力去幫男主係有充分理由

1)
本身艾瑪係作為村入面選中去獻祭畀上位龍蜃嘅活祭品
但佢途中係荒野已經差少少就被魔物搞掂
係男主角一出場就救佢一命
之後男主收拾埋蜃,令艾瑪唔需要再做活祭品
所以對艾瑪黎講,男主係佢個人嘅救命恩人

2)
之後因為男主同巴建立契約,產生亞空間
邀請成個艾瑪所屬嘅高地半獸人村落遷移入去住
亞空間對佢地黎講係一個天堂
對比起本身荒野寸草不生,仲要極多兇惡強大魔獸,嚴苛弱肉強食環境
亞空間無任何敵人,適合種植生產,令成個高地半獸人都可以安心居住
係大大咁幫左成個高地半獸人族群,男主係佢地成個族群嘅恩人

所以艾瑪係由心入面感激男主
同主動盡力盡責咁去奉獻自己,幫男主去完成佢嘅目標
雖然未必去到家人個程度,但最少男主係當所有亞空間居民係最重要保護嘅目標

第一季因為冒險者係亞空間貪心偷野同殺害亞空間居民之後
男主都係深深感到憤怒、痛苦、自責、後悔
然後覺悟到去第一次親手殺人
睇得出佢係幾重視大家,絕對唔係將亞空間嘅人當奴隸咁去奴役

係挑選新加入亞空間居民時 (主要係巴等人負責初選)
去到最後面試時,男主其實都唔會太考慮佢地有無實際用途
而係單純只要佢地可以適應到亞空間,同唔會同其他種族居民有衝突
佢就ok
所以我先會話條友根本無睇套野
是但睇幾集
就將部份結果
定義為男主本身性格同行動方式

例如
做幾件好事就當男主係聖人
送班人去亞空住就當男土係奴隸主
一件事上面兩邊都幫過就定義男主係中立撚
極度斷章取義

雖然動畫飛左唔少情節
但都算全部都有解釋過
點解條友可以好似老人痴呆咁

全部重新問返哂
我真係建議佢重睇一次算
有中文17卷的
我睇到15 4份1左右就停

覺得個劇情拖拖地,等之後有更多更新先再睇
其實飛晒啲開party係ok的

佢成日講一半又講下其他人 搞不撚掂
艾瑪豬仲係男豬原未婚妻,差啲就有婚約以身相許,真係差臨門一腳,所以艾瑪豬有以身相許嘅自覺,要成為配得起男豬嘅妹豬
我知早見豬係好吸引 但清點解咁執着係豬豬身上
艾瑪豬差啲做埋女主,半路殺出條龍仲殺出隻蜘蛛,想還艾瑪豬一個公道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞