[一月新番]月光下的異世界之旅 第二幕

767 回覆
16 Like 6 Dislike
係,依個都係good point
但俾人恰到上心口,明明自己勁到癲,但要受埋呢don9氣
唔係格硬認同,純粹係我自己鐘意理解人哋嘅諗法。

不過佢唔做反派,一點係另一個巴打提到,佢想低調生活,另一點係禦劍單嘢搞到佢有啲ptsd,動畫都睇得出佢係之後想變強嘅心態積極過以前,練魔力體個集都有講佢未有自信保護所有人。動畫好似只係萬色提咗一次,小說其實經常提到主角係救世定滅世其實只係一線之差,所以我覺得作者係有心寫到佢咁戇直,想帶出就係咁嘅人先唔係比力量蒙蔽。

所以我想講嘅係,係唔用暴力為前題下佢唔算好戇尻,係正常高中生水平,有啲嘢係要錯先成長(巴同識都有共識所以嘢等主角自己探索唔過渡干預)
佢有諗過解決條友,但佢諗多諗其實冇用,因為要搞尻主角唔係個一人嘅意願,而係其他商會同勢力嘅共識,所以搞掂條友都改變唔到咩
如果佢係暴走族咁嘅性格,晨早做咗荒野霸主。
真係家中排行第二,上有姐姐,下有妹妹,加上父母係前亡國貴族神官,家庭背景上點都會令到佢傾向和平,避免紛爭。
所以佢問嬲,心諗點解佢要受批評到咁,明明係懸壺濟世。
我反而覺得係因為日本仔既壞習慣黎
d輕小說成日都畫埋d完全違反人性既野
搞到睇落勁虛偽
仲有如果主角係嗰啲少少唔如意就出手嘅人,月讀應該唔會出盡奶力幫佢。
你又可以話勁壓抑,日本人教育係要壓抑自己,唔好帶麻煩俾別人。所以主角係一個好典型真實,循規蹈矩嘅日本高中生。
傾向和平相處嗰個係教養,暗地會暴躁嗰個先係佢真性情。
主角係依家呢刻唔係好清楚佢係有各據一方既實力
佢本身整商會賣藥應該係為左幫人
所以冇認真留意呢個係一盤生意,要同周邊人打招呼

雖然我地上帝視角睇可能除左女神之外都打都得贏既主角,竟然會俾個會長蝦係幾有趣
巴係宅宅龍,澪就成為從者先開始有自己心智,得識本身正常又同魔族有交流
艾瑪本身先係少主正室
巴打講得幾到位
但男豬唔知自己勁到癲
清有冇諗過點解班從者咁耐都未肯直接講個湖嘅事
因為佢本質上係第一個勇者

正常勇者就打魔王幫人類
佢就係中立再有少少傾向反人類
佢就係唔明呢個諗法有問題先係問題

做好事都會得罪人

一直無人點醒佢呢個問題
無論巴,澪,織
佢地個心態都係男主玩咩都讚成同幫手
連布蘭特直頭係特登由佢咁天真
想睇下呢個天真商人會玩成點
因為連布蘭特知道佢有絕對既武力
去做到呢種異想天開既野
因為佢知道女神偏幫人類,佢自己接觸人類之後又覺得唔值得偏向太多人類
呢集
主角算係認清事實自己做生意幾無能
最奇怪係唔用自己武力上優勢
你話好似骨王咁暗地搞人又得
暗影搞商會都得
睇完都完全都唔明佢點解咁
問既野全部商業機密來
真係有咩事自己又有另一個王國
主角既反應真係黑人問號
男主始終對人族有留戀 希望同人交流所以先行商
而最啱行商嘅地方就係學園都市 如果搬去其他國家有機會俾人叫去做間諜
所以男主未到最後都唔想走
巴,澪,織 基本上放任主義
有問題嘅時侯 就解決製造問題嘅人
最緊要少主玩得開心
知道的 佢有帶着抑壓魔力嘅手鏈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞