[一月新番]月光下的異世界之旅 第二幕

1001 回覆
19 Like 7 Dislike
商會會長
下集係咪可以睇男主屈機爽返次
商會會長我覺得只係做返d貼地d現實d既事
都仲算係接受範圍

前兩個一個碧池一個人渣
簡單講就係一個經驗豐富老屎忽
係受多方壓力之下
去屌醒一個入世未深,唔識得商人之道又天真嘅少年咁

不過之後種種原因
就會見識到葛葉商會係超越同突破一般商人理論,獨特而又無敵嘅存在

不過諗多一層
又唔可以完全怪晒人渣男勇者
佢會走到咁偏激
係背後個cls 帝國皇女都係一大推手
btw
鍾意呢部作品的話
真心建議補埋小說
有啲位係動畫漫畫都無提到
本身渣勇個底就差 淨係周圍洗人腦已經好恐怖
最黑人憎都未做到
果卷書真係睇到嬲
商會會長只係按情報嚟大下男豬,佢根本同男豬個fd算fd底,你當佢寸啲咁教育後輩,其實男豬個fd交代佢兩個關係嗰陣已經知道解決咗,要反面嘅話男豬個fd仲點會走去同嗰條友當冇事發生,熟人嘅話一定知道男豬係嗰位朋友嘅救命恩人,點樣都唔會真係為難男豬,只係男豬背後太多秘密先搞到入咗死局
講起乞人憎角色其實帝國皇女都算
睇埋小說的話
我連
女勇者
都無好感
起碼男豬學姐又教mio煮飯算係咁啦
我睇完 14 反而無咁憎

可能前後對比太大
開頭都係講到佢好好人咁
真心為同伴同為人類出力對抗魔族

之後去到王都重建
就變到一個勁識計算嘅人、用心機拉攏其他人嘅人
(可能未轉移去異世界之前都係有嘅既實力,只係故事開頭無講)

14卷同男主角深入對話之後,覺得學姐思考係超理想化
咩「體制內改革」真係...
本身佢係日本係人生勝利組
令佢有好大盲點,唔識得係弱者底層角度去思考
甚至佢覺得就算殘殺奴役亞人、魔族都無問題
將個責任推去受壓迫一方度,覺得受害一方自己點解唔用其他和平方法去嘗試解決問題?
然後吹完一大輪理由之後
其實最後只係佢單純係想對魔族復仇

未到話憎佢
只係對比起一出場,真係無晒好感

最on9係佢
無諗住係自己在生時期解決d問題
種類滅絕就識
矛盾問題就諗住慢慢分幾代人解決
如果下一代唔認上一代既諗法就
極度不負責任

另一樣乞人憎既係佢所謂既大局為重
覺得另一邊人少就應該被迫害同被殺

其實佢根本就當左亞人同魔族係動物級數
唔當佢地係智慧生物

所以男豬應該捉左女勇佢

男豬:唔明 就屌到你明
可能睇得太多呢類聖人勇者
最初以為佢係都果種

男主同佢都各自歧視人族同魔族
不過雙方都唔會話一味否認
同男主傾落都叫做有計傾既人
我覺得佢最多算係 on9

佢都仲算有份「大義」同「理想」
就點都比個仆街人渣男勇者好好多
體制內改革,你代入咗現實先覺得乞人憎
講緊人哋敵我矛盾打生打死血海深仇,魔族連男豬都呃埋,而且個世界本身亞人歧視先係主流
女勇學姐除咗勇者身份咩都唔係,仲鬼咁弱冇權冇勢連自己人都保護唔到,談咩成為異世界林肯
女勇唔知男豬背後勢力當然用女勇覺得可以成功嘅方法嚟嘗試,踩到男豬底線都合情合理
捉學姐入亞空度住一排咪明,洗咩搞到用肉棒,mio同巴唔會放過男豬,仲有對唔對得住艾瑪豬
同鄉應該唔會咁大反應?
如果咁做變神作
漫畫生肉出左最新一集
同小朋友一齊上堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞