[一月新番] 迷宮飯

969 回覆
58 Like 8 Dislike
上面最好笑係狂出post打一千幾百字唔知up乜9嗰個話人地中二病

我無睇漫畫,但黑皮今集表現好好
有戰鬥技巧又冷靜
有理念得黎又夠決斷
迷宮本來就係弱肉強食既地方
仲放班賊走先on9

果班賊自己暗算人想人死
俾人殺返算係應有此報

迷宮飯作品本質其實好 dark
係俾男主搞彎晒變搞笑番
黑仔班人真係好討厭
自己廢可以一日死兩次
但覺得人地偷佢地財物同食物

你地都死咗, 幫你擺靚條屍等人救仲想點
唔係
我未去到憎佢既 不過柯南上身果段夾硬黎左少少

佢既視點真係主角食晒佢d 玉同偷晒(掉晒)d 寶物
拎人食物唔拎錢就當自己唔係賊,咩邏輯
屌黑皮嗰啲可以睇埋落去先
黑人戰鬥力本身唔差(雖然同team其他人偏弱)
但迷宮相關知識差太遠
PvP專精打PvE副本
男主係魔物達人但係唔識人情世故 都唔識打人
黑皮擅長social同殺人 但係對魔物0知識 依部份其實唔係好make sense 佢咁有大志要消滅迷宮居然冇事前做功課
睇完都唔明點解男主同黑皮會當左對方係朋友 明明只係傾過幾句計
魔物宅男主:肯聽我講魔物知識嘅都係好人
中後段去得勁急
啲支線明顯刪咗勁多
後尾故事會交代身世,就會明白點解黑皮咁心狠手辣去實踐自己嘅正義
今集黑皮都講到明呢種人冇人治到佢地,仲會令到好人離開迷宮,更多壞人進入迷宮,拖慢及危害所有真心想馬上解開迷宮之謎嘅人
之後會再交代點解要馬上解開迷宮之謎,因為。。。
太現實嘅角色喺動漫世界就一定唔討好
但總之所有野都好合理
因為男主ON9咩人都當朋友
黑皮就覺得男主唔算壞人同有機會代佢攻破迷宮
佢哋唔係真係咁朋友
如果依呢個世界觀睇
貌似迷宮唔係好常見既事
甚至地面上未必有好多魔物
就係對自己鍾意嘅野好投入,唔鍾意嘅嘢就得過且過
黑皮同男主係同一類人,但鐘意同唔鍾意嘅嘢完全調轉
同埋,黑皮似中東人多過黑人
好常見
魔物被困迷宮上唔到地面
但係又嬲鳩萊歐斯攞自己食物
雖然黑人睇落唔討好 但如果問你要跟邊個一定係跟佢好過主角
主角團冇先西死左十世
黑皮識人情世故,熟悉隊友特徵
其實係一個好領袖

主角團隊伍構成唔平衡、性格同背景都無一個正常
只不過每位實力、奇怪知識都好頂級,加上先西成套神裝先應付到
係去到打龍先真係靠先西神裝姐
前面其他人當係強敵既魔物係佢地眼中只係食物
而黑人團已經死咗兩次
但主角夠赤子之心先可以引到先西一齊玩迷宮食盡魔物
黑皮份人咁撚認真,點會享受係迷宮食魔物
所以復活屋犯嘅罪行 同運毒加販毒差唔多?
有啲國家嚴就會判死刑 有啲終生 需唔需要用命賠就睇價值觀
但咁啱今次毒販強行落藥 俾黑皮反抗到殺番轉頭

跟住謀殺部份 上一次俾同一班人復活 無即時殺到
啫係謀殺動機係今次復活屋嘅行為導致 代表黑皮無預謀

例如一個女仔同班朋友 啱先俾毒販強行落藥
結果佢有抗藥性反擊到 跟住毒販叫佢幫手將毒販暈咗過啲女助手
推去做肉便器齊齊賺錢 女仔唔肯就殺咗對方
我估咁嘅情況有兩種結果 一係精神狀態未穩定下殺死毒販
二係受到教唆但反抗而殺死毒販 兩種都未到謀殺程度啦掛……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞