[一月新番] 迷宮飯

969 回覆
58 Like 8 Dislike
乞人憎係因為觀眾又唔見萊歐斯有咩俾黑皮憎/討厭嘅地方
又成堆人無啦啦食食下飯講另一組人壞話/妄想對方嘅十惡不赦
動畫咁多集有幾可食飯個幕/氣氛會係講其他人壞話 邊度開胃㗎

殺人無分正義 而知唔知恩圖報就等佢地明白驅靈術再講
下集勁好笑快啲到星期四得唔得
唔明點解卡布爾話萊歐斯兄妹唔係好人
定係佢覺得萊歐斯有份投資人地整假野?
法琳卡布爾好似無解釋 但佢唔係講過覺得萊歐斯私吞錢咩
我咁講呢到仲有啲中二病駁我
覺得去做非法勾當,支持人賣毒,覺得佢哋偽善,要揭開佢哋嘅虛偽假面
你噏緊乜?
復活屋求財嘅方式只係迷惑/幻佢黑人自相殘殺

然後計劃失敗咗,先plan b 攞自己隊友賺錢

佢地嚴格嚟講,冇打算親手殺人,更何況就算真係自己郁手,點都會復活人

但黑人係永久殺人,唔俾復活,自以為是嘅正義去行動,唔感恩,仲要不斷、獨斷咁猜想人哋嘅諗法
你要搞清楚,復活屋嘅人嘅手斷同目的都唔係永久殺人

更甚者,只係設法想佢地自相殘殺
just a prank, bro? 定係好似藍絲咁 爆眼女隻眼醫得返唔算係有爆眼?

btw 一班做暴力不法勾當維生既人 一直跟蹤你 整到你有幻覺企圖導致傷亡 仲拎住武器埋伏準備襲擊你 都算係窮凶極惡既暴力犯罪份子 行動失敗左先話唔係想殺你 起碼唔係永久果隻 真係信得過?

但係你識穿左佢地既勾當 你唔覺得咁樣佢地已經有動機去殺人滅口?

真係應該放虎歸山 祈求下次佢地黎偷襲果陣真係會好似佢地講既咁會救返你?

如果係理想狀態下既法治社會梗係唔應該支持報仇 咩都報警處理 但係現實入面都有好多人被打劫反擊殺死賊人既案件 唔係一句求財就大哂 比較極端既例子仲有美國既stand your ground law 人地用拳頭打你你一槍打爆人個頭都得
咁都有交嗌
好簡單啦,如果你要拉埋現實去講,就好講

首先我從來冇講復活屋咁做無問題
亦冇話黑人應該同流合污

但係你就想claim 黑人無問題,而我就反方

咁即係死刑問題類似
但1)死刑大部分嘅人都會認同,係命賠命
另外2)殺人點先會合理,就多數係因為自衛殺人

而加就開始要滲雜迷宮飯世界觀嘅獨特之處,就係復活,同死亡雖然有必要係唔想,但其實都唔係咩大事,因為一復活乜事都冇。喺呢個世界觀之下講咩爆眼個例子根本就完全不可比,因為爆眼係極大機會不可逆,但複活係極大機率可以,所以復活屋做嘅事甚至連現實中嘅傷人都不可比,因為會無咗現實中康復時間同痛苦,但當然如上面所講,死時痛苦都係可免則免。

係呢到唔討論咩策略同預測嘅問題,當然死咗你唔會知復活屋究竟會對自己做啲乜嘢(例如永久死亡)

你假設晒領主係廢嘅,口同鼻拗,搵唔到證據證明罪行。(其實數簿果類、證供果類,都可以做到正證) /假設復活屋上到地面可以繼續勾當同尋你仇,咁咪就係黑人嘅思維。

1)而復活屋犯嘅罪行,唔係需要命賠命
2)黑人講唔上自衛殺人,係謀殺

黑人眼中嘅復活屋, 就係好似夜神月所殺嘅罪犯一樣, 都係「唔應該存在喺世界上嘅人」, 佢就係判官, 呢個先係佢謀殺動機理由, 佢更加覺得自己係正義。而現代道德觀都大致認同殺人最大嘅問題,唔係附與痛苦, 而係奪去人嘅free will。 講咁多, 黑人嘅行為就係唔對等,唔係以直報怨, 更加超過以怨報怨嘅概念。 加上佢個人嘅觀念(上面有講),我哋作為讀者睇到晒,所以先會認為黑人係有問題。

補多句, 講美國例子就更加有問題, 學你講法話齋, 美國就吃香啲? 美國警察就唔係狗? 咩叫i can’t breath ? 因為唔知、 覺得佢之後點點點就可以殺人? 殺一個殺人犯, 大家可能直覺上都覺得係無問題, 但你殺一個虐待女人叫佢做雞幫自己搵錢嘅人渣, 現代道德水平上都唔會達成共識要殺咗佢。

呢個思維就算入去迷宮飯世界觀都一樣,復活屋嘅行為係重罪,但佢呢個罪冇等於現代謀殺罪嘅概念。
依個Post咁多劇透
依家係咪行雙主角路線?
黑鬼同拉歐斯
咁你講道德問題係出於現實角度定係動漫角度出發

講迷宮飯你又拉埋夜神月黎講

全世界都有賊打劫被殺你當睇唔到 我都話左美國法律既係極端例子

講法律你就講美國警察失當 咁警察跪頸合唔合法? 判左未?唔講美國唔通講支那同港共做標準?

同埋你用現代謀殺罪既概念去批評一個古代人角色?
你是對的
見你咁勤力續個留言都回先比下面你
其實你態度唔差架喇,起碼唔太上腦

但我發覺我要講都講晒,自問上面都回晒,希望你可以仔細睇多次啦,如果都係唔明就當我表達得唔好啦

我都攰喇
其實都係觀點與角度既問題

但係你個龍門係咁搬黎搬去都應該攰架啦
我跟你個龍門去射啫
班友差d 又死多次
一開始以為單純嘅搞笑番添 點知越睇越覺得劇情有深度

其實而家先真係劇情開始
黑皮其實算係主角既對照組
會越黎越好睇
所以連載果陣真係好多人憎 9 佢
又唔係最勁
但日撚日針對住主角團
覺得動畫已經做好左
今集展現曬team leader既魅力
中幻術個陣判斷力強
推理又顯得佢高IQ

睇漫畫個陣真係有佢既chapter都唔想睇

btw黑仔殺人好合理 有仇報仇先係我想睇既劇情
上面幾個巴打嘈成咁有乜意思
睇套動畫都要屌曬老母咁濟

完全唔想理上面罵戰

黑皮其實唔差
有大局觀進退有據
分析力強,記憶力強
隊友笑鳩佢亦有氣度大方承認
換第二套已經係主角級

但佢都係少數非聖母
甚至性惡論既人

但男主確實如佢講
純粹對人類冇興趣
去到第二套就係瘋狂科學家果 type
黑皮質疑佢其實有合理性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞