國泰機師被指罷工「玩嘢」 明日最少11班機取消 前線呻:「做死人」

494 回覆
270 Like 24 Dislike
不少港人在聖誕及新年期間自製長假外遊,根據入境處數字,在聖誕節4日長假期的整體出境人數合計約213萬人次,其中逾26萬人次經機場離港。不過,《星島頭條》發現,聖誕期間有多架航班延誤及取消,有業內人士向記者透露,長假期的航班數量大增,但機師及空中服務員人手不足,變相令航班出現調動次數更頻繁,「連續5晚都有幾隻機Delay或Cancel,26號27號有成5、6隻取消,非常誇張」,形容情況不尋常;另有內部人士稱,機師已長時間不滿工作安排,而且對薪酬架構不滿,內部士氣低落,猜測此情況或屬「機頭佬(機師)罷工玩嘢」。

翻查機管局即時客運航班資料,單計國泰航空(293)在12月26日至少有6班航班涉及延誤或取消,其中,CX161、CX251及CX364航班同樣取消,分別飛往悉尼、倫敦及上海;另外3班延誤的航班同為短途機,分別是飛往新加坡的CX 715及飛往曼谷的CX 757,前者原定於晚上8時25分起飛,之後改為預計12月27日早上10時30分起飛;後者亦延遲近5小時才起飛。

香港飛東京 延誤足足8小時

至於飛往港人熱門旅遊地日本東京的國泰航班,更是連續兩晚出現延誤,CX 524在12月26日原定於凌晨1時25分起飛,最後延遲至凌晨3時54分才起飛;在12月27日情況更為誇張,原定起飛時間同樣為凌晨1時25分,結果延遲至同日早上9時05分才起飛,足足延誤近8小時。有乘搭該航班的港人向記者表示,於27日晚上12時52分才收到航空公司發出有關航班延誤的電郵,但全部乘客已在禁區閘口等上機,行李亦已經寄艙,最後所有人要離開,翌日再辦登機手續,「夜媽媽唔知點算」。

聖誕假期完結後,國泰昨日繼續有至少6班航班取消,包括CX759、CX360、CX731、CX362、CX715及CX271,內部披露原因為機組人員不足(Crew Shortage)。

有國泰內部消息指,國泰行政總裁林紹波原定昨日(27日)飛上海的商務行程,都因航班取消而要轉機,而飛上海的航班CX380,記者發現昨日也延誤一個多小時才起飛。

機師疲憊拒飛 地勤執手尾

該內部人士亦指,疫情後客運量逐步提升,尤其聖誕旺季離境航班特別多,本來已嚴峻的人手問題雪上加霜,令機師的工作編排「密密麻麻」,例如有機師在曼谷飛回香港後,休息僅兩小時,又要再飛,故近期不少機師常以身體疲憊或不適為由,在最後時刻取消起飛。
社交平台Facebook一個名為香港飛行論壇(Hong Kong Aviation Forum)昨日亦發帖文稱,「唔夠機頭返工,一班一班咁cancel」,並貼出國泰內部信息顯示「飛機師不足(There's no operating cockpit crew)」。

由於機師對航班操作有最終決定權,故一旦航班未能按原定時間起飛,除了受影響旅客被迫在禁區呆等,甚至更改行程,前線員工亦要負責相應後續安排,包括安撫旅客及解釋情況、安排行李落機等。

航空公司一般亦會按情況向受影響旅客派發餐飲券、安排酒店住宿等,而在聖誕長假期間,這一類的工作較以往做得更多,非常難搞,有前線員工大呻辛苦「做死人!」
佢攰到操控出事就唔好啦
而家無在輿論出口,真罷工都唔會有先兆。
你每年淨係培訓咁少本地嘅機師 之前covid有 又炒曬港龍嗰啲, 咁人續唔到簽證就離開香港㗎啦而家你又話唔夠機師

自己攞嚟
...航空公司一般亦會按情況向受影響旅客派發餐飲券、安排酒店住宿等...

而且因航好似無依D,都係叫你今晚自己搞掂先,留單之後再claim佢
佢地工作時數唔係有規定架咩?
12個月內最多900

仲做CX值得咁的對待
玩野既炒撚哂佢
已經唔夠人
唔係得起機同降落先要人手
其他時間自動行駛咩
點解攰
唔夠人飛,星島就話人玩野,星島知唔知min rest?咩叫fatigue risk?

做返場外投票啦屌
你返工就算無嘢做
淨係坐係度都坐到攰啦
UO? HX?
啱丫,炒曬d機師,留返d高層喺度專注炒期油好過

反正而家國泰連本業都冇心搞好,集中火力專注副業,喺度搞d坤水魚業務,抬高價錢清人地d舊貨,睇吓有冇重度弱智落搭

一唔係就喺度賣保險,垃圾國泰轉行做零售,做broker好過啦

空中扑野扣多d體力
hx bkk to hkg今日total delay 粒半鐘
大陸有
講到好似好簡單
你做到試下麻
抵死
對員工咁撚差
支持
最好全部炒晒佢
病都唔比
勞工例去左邊
有國泰內部消息指,國泰行政總裁林紹波原定昨日(27日)飛上海的商務行程,都因航班取消而要轉機,而飛上海的航班CX380,記者發現昨日也延誤一個多小時才起飛。

CEO 班機都斬,機頭都真係幾唔客氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞