信用卡討論區(168) 神卡不再 卡友悲哀 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
除非本身唔夠交通費攞交通補貼,否則D人係唔會用信用卡搭港鐵
我返大陸只用過一次銀聯卡. 果次仲係特登想測試吓, 先至用.
晌大陸有微信支付 (開通大陸錢包), 似乎已經足夠. 若果冇, 會好唔方便 (除非你只係搭地鐵、巴士晌深圳、廣州呢D大城巿玩)
我發現有少數情況唔收內地支付寶.
就係希望EM extend + guru
不過EM 一季得$15000限額,成日去旅行嘅人應該好快打爆
但我自己就夠用嘅
下年食飯網購用咩卡
我都係啱啱好夠
大貓只要RED同EM咩都唔改已經成最大贏家
Mm power想問吓搭Uber計唔計?
中NL既話得0.4
真,所以其他全cut
只留EM同VS
咁Red呢?
RED我無記錯係計
睇下有無人confirm
黎緊結婚要大額簽帳, 有冇邊張最啱用
有無人知foodpanda/deliveroo
VS賞滋味 or RED網上簽帳 抵啲?

定係其實兩樣都唔計
兩樣都計,所以 red 抵D
如果$2/AM
計返現金回贈幾多%先平返AM

有時覺得自己玩AM走火入魔完全無視cash back
最抵死係因航自己活動轉分唔包因航卡
反而想知下佢backend點樣運作,係咪好似Transport for London咁每張卡夾埋每日記一次賬
原來佢個網寫咗真係咁計
不過點解可以咁廢,連尖沙咀/尖東站轉車計同一程都做唔到 人地TfL一堆嘢撈埋都識計
佢既然識得group埋一日先計數,一定做到尖沙咀轉車啦,只係特登唔做
本身諗住cut, 但係依家要用返做毒撚快餐包底
計4%,HSBC 卡(包括Red)係少數CBF都照計
simple math?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞