我都估唔到我咁想離婚

206 回覆
144 Like 924 Dislike
講吓背景,小弟今年30,同老婆係大學同學,一齊咗六年,結婚一年。結婚前想同居,本住租樓都係同人供樓嘅心態,買咗樓,寫我名。層樓裝修完之後,老婆見佢嘅親戚朋友移民之後過得好好,又話想移民。搞咗一大輪,又辭職又賣車,換到少少錢用住先,層樓當然就冇賣到。

最近好想離婚,返香港生活,原因如下:
1.冇咗自己嘅空間。移民之後,因為sponsorship
問題,只能同老婆係同一間公司做。同佢朝見口晚見面,好似坐監咁,冇自由。有時同女同事講句話,佢都會極唔開心,令我好窒息。

2. 經濟壓力大。老婆做返本職,佢份糧同香港份糧相差無幾,我份糧就少咗一半。要租樓,負責日常生活開支,仲要供香港層樓,已經儲唔到錢。萬一有咩冬瓜豆腐,都應付唔到。公司老細雖然係香港人,成日利字行頭,刻薄員工。口口聲聲話出年會同員工提供宿舍,轉頭又話未必會提供畀我哋。長遠黎講,經濟壓力係冇辦法緩解到。

3. 價值觀不合。之前有共識移民係為咗下一代,儲定錢好應該,而且我想儲定舊錢應急,但係移民之後一直好難儲到。我老婆係一個及時行樂嘅人。去到新嘅國家,佢工作之外嘅活動,就係各式各樣嘅玩,又行市集,又浸溫泉,又滑雪,又睇演唱會,仲要去唔同嘅cafe打卡。佢想用盡時間去玩,我只想用盡時間打多份工。基本積蓄都冇,點有下一代。

好想離婚,同時我亦好驚。佢係一個好 outgoing嘅人,佢同好多親戚朋友嘅bonding都好好。佢覺得識人好過識字,無論係我嘅事定係佢嘅事,十次有八次都搵佢親戚朋友幫手。我唔想離婚後畀佢唱衰。仲有就係層樓,依家係租咗畀個朋友,唔合法,一旦有人篤灰就gg,我已經預想到如果我哋離婚,我會有幾慘。就算改咗話兩年之後可以賣,但係現時樓價咁低點出手。

娶佢嘅時候,我係冇估到有朝一日會咁想離婚。我對住佢唔夠膽有任何怨言,盡力做到溫柔體貼,令佢滿意。ig要按佢要求一齊出story互tag打卡,次次同佢屋企人video call都要扮到好錫佢,扮演一個人在異鄉努力照顧妻子嘅好丈夫。依家嘅生活,係旁人眼裏係移居海外過得好幸福嘅couple,只有我自己知,我成為不了我想成為的自己。
講呢啲因住俾人屈毛丫
lm
英國定加拿大

係外國定香港 都係一定識人好過識字

有咩不滿可兩公婆可以開心見誠講

講唔埋先再考慮離婚
同佢講
及時行樂有咩唔好
放過自己
收皮啦根本係原因一佔大多數
你唔賣樓黎為乜?明明有easy mode玩係要玩hard mode?
Btw你諗都唔好諗離婚,你老婆第一個篤你灰
ig要按佢要求一齊出story互tag打卡,次次同佢屋企人video call都要扮到好錫佢
見親啲男人post呢啲都想笑
Btw Ching 好好傾下 傾唔到就自摸返香港重新開始吧
有冇試過同對方坐定落黎認真傾下
比對方知道你既感受同睇法都好重要
假膠定又share account吖
香港層樓你唔係放租?點解要自己供
又抄ig 果個情侶page啲文
轉貼都加返條link呀
佢copy ig page文
同患難不能共患難
你自己問吓你自己覺得自由重要定其他嘢重要囉

你講到同佢一齊坐監咁,咁你要逃獄都要付出代價嫁呢個世界唔會咁理想,你要改變現狀好多時就要付出代價

好多人性格唔同,有啲人拍過幾次拖覺得有女好撚煩,咁佢連婚都唔會結,有啲人結完婚畀老婆控制,一開始好辛苦但又慢慢習慣到嘅,持續到死都冇離婚都有

你係咩人我哋唔知,不過你問番你自己你想點好過啦
Pussy ass
掟個煲到咁撚難
去買本關於情緒界限嘅書睇下
感覺你唔識set 人際界線
明明自己唔想做,或無能力做,為咗討好人都自己做曬,英文叫disease to please
老婆親戚叫你做,但你唔想做,你應該心平氣和同佢講唔想,同埋講原因點解唔想,如果佢堅持,咁應該一人讓一步,搵個折衷方法。 如果佢仲堅持要你就曬佢,而且每一次都咁,咁你先考慮離婚唔遲

你想儲錢,就講佢聽點解想儲
唔好未講未溝通就jump step 去離婚
以為講緊我朋友

其實要落船實落到
佢貪人家底好姐,根本一買一賣
坦白講佢自己其身不正

佢老婆其實在俗世都係好女人,
但只係我朋友內心果面其實唔係同佢婆同一類人
特別老婆價值觀
e.g. 19年手足打警察太暴力,但我朋友係覺得打得好)
e.g. 保護動物覺得食狗肉好不人道, 朋友覺得點解食豬食牛就唔人道
但我朋友係老婆面都係做假既人
感情問題 一律建議分手離婚
岩岩買點賣呀 額外印花稅呀 就算兩年後賣都唔洗諗有得賺 唔輸都偷笑 你估現契樓呀
晒柒鳩氣啦你 未玩夠姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞