One Piece 1101話情報+討論

305 回覆
9 Like 7 Dislike
算啦 尾田第一集得果廿零頁紙 係難交代得足既
後補設定冇問題
最大問題係佢整到過去既角色 / 事件都apply 呢d設定先係問題

好似霸氣咁
你話兩年後先至有第一個人發掘到運用霸氣 / 霸王色纏繞 呢d野
跟住開始普及 人人都開始學識用
咁真係冇問題架

但係你寫到10幾20年前既海賊王 四皇都識
然後兩年前偉大航道前半段完全冇人用過
提都冇提過
仲要講到自然系果實無敵咁
呢個咪設定上有前後矛盾囉
巨人島我諗會講到佢
明明就係 薔薇園傳奇亞瑟王既能力
邊d 人wellknown 見路飛又隻字不提?

政府有意抹殺尼卡既存在,好似連讀者上帝視角都封殺埋,諗落都幾有代入感
彩圖及封面from discord

咁偉大航道前半段d 人垃圾咪唔識霸氣囉,所以自然系果實落到呢度咪無敵既存在。
住喺前半段d人的確係垃圾呀
但係兩年前曾經出現過既七武海,三大將呢?
海底監獄班人呢?頂上d人呢?
好彩你唔係尾田
你仲牽強
你去睇異世界轉生一堆都係啦
引入新技術呀盛呀
你話新世界d人從來冇去過前半段
兩年後全世界先識同普及
的確冇問題架
但係呢個故事設定左有一d 人
過去幾十年來 經常來往前後半段+四海
而偏偏兩年前從來冇人提過霸氣剋制果實
果實覺醒,etc
呢d咪係後補設定做成既矛盾囉
公道講句 空島已經有跳尼卡舞
咁你又無錯但呢d唔只漫畫啦
任何長篇既作品都一定有既通病黎
人邊有可能諗野諗到長遠成咁
“扭曲的未來” 係咪即係<媽的多重宇宙> 楊紫瓊個time jump能力
你形容得好好我覺得係
睇睇下佢都似熊個一族
龍:「你想死的話就接著說。」

CLS無啦啦death threat個同你出生入死嘅夥伴
咁想保密就唔好俾人發現去𥄫個仔啦
知道未來波尼會入草帽團
我反而覺得龍真係當熊係兄弟先會咁表達
篇章未提到佢
但其實好多都無講backstory 只係重返戲份
Luffy zoro law bege 波妮 德雷克(feel到呢個開始關事)
基德 霍金斯 基拉 阿普有戲份但無咩講過去
如果真係咁作 op應該一早無人睇
果實能力是任吹的
但再加埋呢幾話回憶裡面 龍對金妮被捉、伊萬坐監嘅反應,再對比今話熊講咗句嘢 就要被佢兇….. 老實講,愈寫 龍呢一位領袖就愈唔吸引甚至惹人討厭
對我黎講, 由橡膠到尼卡
由超人系到動物系
係改設定而唔係補設定
大熊視尼卡如神, 黃猿又知, 博士波尼都知, 但見到新星路飛咁多搶眼表現, 都唔會講下
例如踢波踢好少少, 啲人都會叫佢新美斯, 埃及美斯, 之類
行為能力咁似真係一句都唔提?咁樣就會以係硬改上去多過plan好囉
咁即係食咗粒果實自然就會識跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞