入黎免費幫你砌excel/教你formula (10)

289 回覆
9 Like 3 Dislike
我上面張圖冇影響喎
你睇完得唔得先啦
同埋$O$2唔好用絕對地址
你前面要刪, 引用位置就會改動
sorry. 原來我呢個部份無錯, 係Table 的data 引發問題。 我已經解決左件事。
NEW COLUMN = VALUE(RIGHT(LEFT(FORMULATEXT(A1), 自己計), 自己計))
NEW COLUMN 2 = IF(A2 - A1 <> 1, TRUE, FALSE)
想問個低能問題成日想print野時都發現有啲wrap text會show唔哂(print先會咁,excel會睇
到),搞到要逐條咁check同手動拉返,有無方法識自動解決
HIGHLIGHT哂成版, 雙擊最左邊ROW同ROW之間嘅線(自動調整每個ROW高度)
COLUMN同樣
你試下調整完得唔得
我估起碼唔洗你手動逐條拉
公司野無得轉(Arial, times roman)唯有自己慢慢check或者射比班細執
想請教下

如果我想拎某個Group嘅Name,但係Group有機會唔係順序,可以點做?

excel version係2019
篩選GROUP咪得囉
我要用喺另一個excel入面,同埋有勁多張咁嘅worksheet

最後會係咁:
Row 1: Sheet 1 Group 1 Name1 Name 2 Name 3
Row 2: Sheet 3 Group 2 Name 1 Name 2 Name 3
Row 3: Sheet 2 Group 4 Name 1 Name 2 Name 3

我會有Sheet幾同Group幾,希望可以自動出Name
要自動出NAME
要寫VBA
試下問下AI
自己寫嘅思路係
將D DATA放哂入MATRIX度
或者兩個ARRAY
然後FOR迴圈
將中左GROUP嘅NAME抽返出黎去一個新嘅ARRAY
再打返落宜家個EXCEL度
可以用下拉式選單揀GROUP
我宜家用緊嘅方法係

每個Name都有條array formula,大概係咁
=index(indirect(“來源excel“&$A1&“$A:$A”),small(if(indirect(“來源excel“&$A1&“$B:$B”)=$B1, row(indirect(“來源excel“&$A1&“$B:$B”)),column(A:A)))

但咁如果每Group最多50個Name,總共100 rows,就已經有5000條array formula
你有N個SHEET要點搞?
我見到個指令CHOOSE同你個CASE有D似
不過人地係1個SHEET就1個GROUP
同埋上限254個GROUP(SHEET)
https://www.youtube.com/watch?v=w_MZU-d9n-I
PowerQuery + Filter Formula
問下有冇人知
如果D資料量多果陣(例如幾百COLUMN*10個ROW)
我複制然後常用->剪貼簿, 揀果項在貼上
可以複制由儲存格條件式格式產生出黎嘅字型同底色,但係唔複制條件式格式嘅條件,但剩係可以做到1次,想做第2次就要關左成個OFFICE(為左關OFFICE剪貼簿)
唔知有冇咩方法會好D?
搵到VBA方法
都係靠GOOGLE
AI問佢冇撚用求其答

話時話洗唔洗加密呀
請教,我想用openai 將excel內幾千段產品簡介(copy from web)重新寫一次,可以點做? 初步可以點,海外登記咗個openai a/c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞