入黎免費幫你砌excel/教你formula (10)

289 回覆
9 Like 3 Dislike
睇錯,唔係
原資料係得兩行
第一行同一格C2入面有三行資料
第二行同一格C3入面有兩行資料
係咪咁,如果係,整套DATA出黎果條友肯定唔識Data enry
係咁呀
自己研究下
Excel 365嘗試一條式過, 成功左
但條式唔知點解貼落連登唔俾post, 自己睇:
幾好好似好過我果個,因為我拆開晒黎做,我嘅col5,6就係你嘅col3 4 split。

之後另一頁就係你hstack果堆野,我特登拆開2頁的,因為input同output放埋一齊唔對稱睇落唔舒服。

不過唔知有冇更好嘅方法,樓豬成日潛左水
正皮咗你地
做到我要嘅嘢
感謝兩位
OFFICE365好似話支援PYTHON
想問下有冇D咩資源學?
想請問有冇方法可以check 到highlight 左個位條formula 係唔順序呢? thanks.

你目的要check定係修正,修正就用Ctrl+D或將Formula改成Array formula
=IFERROR(a!AW186:AW201/b!AW186:AW201,0)
暫時睇YouTube片都唔覺好有用
哩排睇緊大陸D PYTHON爬蟲教學免費公開課
用高倍速睇
SEARCH左下
支援PYTHON好似幾屈機

https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/python-in-excel
想搵入解答 named table 的問題,

=VLOOKUP($O$2,Table[#All],COLUMN(Table[[#Headers],[Column1]])-COLUMN(HrList[[#Headers],[Column0]:[Column]])+1,0)

之後我drag right.

呢條formula係可以正常運作既。

當我delete column A, 就開始出現 第二個答應等於第一個,第三個答案變第二個答案。

如果 delete columb A,B, 第三個答應都會變 第一個答案, 第4個答案變第二個答案。

到底我做錯咩?
首先,所有 table 都 named 嘅
第二,因為你用 COLUMN()
你用得 TABLE 不妨用埋 Power Pivot 去做 Lookup,一係你轉返做 Range.
個HrList係咩黎?
sorry 其實都係table, 未改名來問問題而已。
我不想重新做過數量不少。
另外, 未用過power power pivot.
主要係我原來做左好幾個圖表, 而家想幫個table 換位置放, 所以先有而家呢個老懢情況。
改完名更加唔名
[Column0]:[Column]即係第幾行到第幾行?
起碼有張CAP圖打下碼都可能知講咩
係#90勁先睇得明
=VLOOKUP($O$2,Table[#All],COLUMN(Table[[#Headers],[Column1]])-COLUMN(Table[[#Headers],[Column0]:[Column0]])+1,0)

因為無改好引起誤會。
其實就係 column0 fix position, 而 column1 , column2 等等都無fix.

Result1, result2, result3,.....

Table:
Column0, column1, column2,......
VLOOKUP係唔可以DELETE ColumnA喎
除非你VLOOKUP唔係用TABLE第1行
你係你搵個Table[#All]就應該係搵第1行
然後你又DELETE column A(即係column0?即係第1行column?)
咁EXCEL要點搵?

然後唔知係咪你想要嘅野

加左第2行, 搵嘅野冇變
A:E即係表格1[#全部]
即係你Table[#All]
唔好意思仲係無講清楚,

column a 無table 係度,
事實上 column A 到Z都係,

我係Delete 緊空白 column.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞