入黎免費幫你砌excel/教你formula (10)

289 回覆
9 Like 3 Dislike
最好用Excel整個sample先
咁樣方便寫formula好多
試過空白/非數值AVERAGEIF都會排除
所以其實你set "<>0" 就已經得
=AVERAGEIF(B1:B3, "<>0")

有D 1999左, 改返
好,唔該ching
sorry 🫣🫣
我想打橫係日期
打直係人名
將我冇編更的日子自動編更表
假設:
每人每月有8日假
10名員工(用1-10代替)
返工時間有4個 (用abcd代替)
每日至少2個返a, 2個返b
我岩先試用gdp 整vbq , 佢的代碼係咁出錯🥲
有請傳心師繼續努力
https://chat.openai.com/share/34f383a8-d3ea-48da-945c-eaa49de9cf85
問到咁,再自己修改,最後結果

G1 Formula計幾多日
Row3 Formula output翻d日子
下面統計,D人名亂作上去
唔知係咪你要嘅野
法國如果講至少2個,佢會塞曬落去某幾日,所以改做每日AB時段固定2個
有無方法用excel 睇網店的價錢? 每次開自動更新?
用http請求可以,不過呢啲爬蟲,用py應該方便啲
難唔難學,想自己整一個睇不同款的product同行對手價錢
睇書定要出去搵 course 讀
上網睇得啦,打python爬蟲,vba爬蟲都得,不過vba用舊ie,會甩晒啲event
我想A2=A1, A4=A3, A6=A5
下格複制上格 有冇計?
已知可以F5 簡空白鍵複制上格
Ctrl D
A2, A4,A6唔同數值架
有冇得一次過複制?
A2係一個可以㨂類別的cell,當㨂咗某一類別後,右邊的B打後的cell會根據已㨂類別嚟顯示。

例如,我揀甲組,會顯示B-D column;
而㨂乙組,隱藏B-D,顯示E-G...

有冇得咁整?
一版做晒所有column,一版得a2果揀,用filter formula
一版得a2果

有無咩power query / vba 方法做到咁

e.g.: Input data - two rows
COL1 COL2 COL3 COL4
Dogs Pets Beagle Patchy
Bulldog Brown
Terrier Beige
Cats Wild Marbled Cat Spotted
Bay Cat Brown

would like the output (five rows) to be:
COL1 COL2 COL3 COL4
Dogs Pets Beagle Patchy
Dogs Pets Bulldog Brown
Dogs Pets Terrier Beige
Cats Wild Marbled Cat Spotted
Cats Wild Bay Cat Brown

咁?
係呀唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞