入黎免費幫你砌excel/教你formula (10)

289 回覆
9 Like 3 Dislike
其實我一直都唔多明d dim
好多時都係無dim 就寫
VBA冇GA LA
好耐之前M$已經唔再開發
13版之後(我07跳13, 中間唔清楚)
佢個VBA IDE F1直接跳線上
搜索搜埋D唔係EXCEL VBA嘅野
整到成舊屎咁

我建議直接學PYTHON XLWINGS好過
又兼容VBA可以直接CALL VBA API
可以整成VBA CALL PYTHON
甚至整成EXCEL FUNCTION又或者

唔係M$ OFFICE都有其他
不過都廢廢地差好遠
頂多格仔讀寫資料
整圖果D要用返PYTHON其他PACKAGE
越舊嘅程式語言越需要聲明變量(越麻煩)
新嘅程式比較少哩D要求
VB算係兩者之間
反正寫VBA有DIM係好習慣
VB無DIM就係Variant
咩都得但係慢同佔空間(反正用得EXCEL唔會快得去邊)
可能有D特別野就一定要DIM
Variant包左好多野但係好似唔係包哂
得閒睇吓
其實我都知道VBA遲早會被淘汰
不過VBA方便在有Excel就用到
同埋歷史悠久,網上大把教學資源
其實都明明地佢係用嚟做咩
但好多時都唔識分應該dim as d 咩
簡單到例如cell 嘅row 同column
我都分唔到應該dim as range 定interger

啱啱有試下將個new collection 改做variant, 結果係run 唔到

VBA好難
真心推薦PYTHON XLWINGS
我初時都覺得用PYTHON會冇咁方便
以為肯定唔開住EXCEL咁RUN出左咩BUG要打返開先知
實際XLWINGS一樣可以打開EXCEL 逐行RUN
VBA宜家唯一優勢得返個錄製巨集
仲要唔係咩都錄到
例如改動圖D細節之類

之前用VBA寫TABLE入面B行>N的數對應A行的ITEM係樞紐分析表顯示, 哩D野係PYTHON度用PANDAS一兩行CODE搞掂, 唔洗寫一大堆

宜家PYTHON係最主流程式語言
學習資源大把, 再唔係問AI
Dim做Variant其實無咩作用,因為default就係Variant
唯一用處就係俾你知道有呢粒variable存在
但重點係佢Dim完無用過
人生苦短,我學Python
都有咁嘅打算
希望易上手啦
仲有個VBA最ON9嘅語法
ws=workbook.activesheet
後面你點DEBUG都會係錯
因為VBA要set ws=workbook.activesheet
個SET根本係多撚魚
所以點解VBA咁撚煩膠 (雖然主流程式語言有更多更煩膠, 不過都係比較舊嘅)
兩種我都識
可以話比你聽PYTHON一定比較易
試過幾次run 極都run 唔到就係衰漏咗個set
自學定搵人教?本身唔識it
我vba 都係靠自己慢慢摸下摸下咁學
我自己係書學
Excel Python:飛速搞定數據分析與處理
不過佢D CODE有D過時
我要搵AI
其中個EXCEL檔仲左兩晚先FIX左佢D過時CODE
一係就跟佢要求用返舊版PYTHON同D舊版PACKAGE學
(唔建議, 冇理由學過時野)
哩個算PYTHON對比VBA弱點
D CODE會過時, VBA唔更新就唔會過時
不過本書教D野有限
睇片學嘅話中文就去B站搵, 英文就去YOUTUBE搵
有咩功能要睇XLWINGS DOCUMENT
VBA都係睇DOCUMENT, 不過13版逼上線上睇之後變舊屎咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞