入黎免費幫你砌excel/教你formula (10)

289 回覆
9 Like 3 Dislike
F5 >> tab 兩下 >> 搵常數 >> 選數字以外 >> enter >> del

點解我喺「整頁模式」入完頁首資料之後會變咗咁嘅樣,冇咗啲頁首頁尾格仔俾我睇嘅?

點樣可以變返依個樣?
宜家我要將1個格仔既data copy去 由2個格仔合拼既格到到

想加行空白列 再合拼 然後copy過去
點樣加空白列?
merge cell係一個唔好用既function,建議用Center Across Selection代替merge
https://www.ablebits.com/office-addins-blog/merge-combine-cells-excel/

其實有另一個方法解決,就係直接 =番果格,之後再Copy and paste value
佢要merge 唔係我控制到
btw已解決 thanks
求教

想知一個數係咪可以由其他2個數既倍數組合而成, 有冇formula做到?
例子
A1 = 60
A2 = 100
想判斷 B column既數可唔可以由A1/A2既倍數組成
B1= 60 = 60*1 -> Yes
B2= 100 = 100*1 -> Yes
B3= 260 = 100*2+60 ->Yes
B4= 320 = 100*2+60*2 ->Yes
B5= 330 = No
類似咁樣
係咪用Excel 365?
=LET(
NumA, $A$1,
NumB, $A$2,
NumInput, $B1,
      IF(OR(MOD(NumInput - NumA * SEQUENCE(INT(NumInput/NumA)+1,,0), NumB) = 0)," Yes", "No")
)
" Yes"唔小心入多左個space, 自己改返"Yes"
佢應該講埋倍數係咪唔准係負數先
如果可以負就睇B1係咪GCD(A1, A2)嘅倍數就得
西完d資料後
合拼儲存格d資料copy唔到
有冇計?
cap圖望下
解合拼 a2複製a1 就搞掂了
想問下
excle 有冇得寫個程式 跟住自動編更表?
井多少少
想問問ching,如果我想計b1至b3平均,排除「-」,呢條式寫得岩唔岩?

=AVERAGEIF(B1:B3,"<>-")

雖然excell average會自動排除空白、0嘅column,但我唔肯定「-」排唔排,所以想保險啲

如果用chatgdp整
要點同佢講?
咁樣同佢講
excle 有冇得寫個程式 跟住自動編更表?
試過空白/非數值都會AVERAGEIF排除
所以其實你set "<>0" 就已經得
=AVERAGEIF(B1:B3, "<>0")
大佬你想人幫你都要講清楚先幫到你
例如每日幾多更, 有幾多人, 有咩規則等等
你而家淨係留句「自動編更表」無人想知你想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞