腦場2TB SSD 跌到去$899 (5)

376 回覆
3 Like 3 Dislike
正常操作, 我呢家notebook 兩slot 其實未用哂都唔想拆機換落住, slot 好珍貴
SN850X 4TB只係舊年2022個black friday做374.99鎂,當時已經係筍deal連登amazon post日日傾

fast forward只係一年,229.99都有人嫌無free ship唔買
同問,如果2tb, sn850x /t500 美馬之前最平係幾錢?
SN850X 試過一次89.99
有冇人有買多sn850x 4tb 想放???
T500之前BF 用hsbc 卡買85usd
Sn850x: 66
T500: 77
66嗰次唔係1TB咩?
新手想問下
想買知external SSD for MAC
有咩介紹?
At least 1000nb/s 呢
想買條2T GEN5 NVME
邊條穩陣又抵屌?
gen5 唔會有抵屌
老撚咁貴

t700掛 市面都唔係好多比你揀
PNY CS2241 有無伏
notebook用4t買邊隻穩陣?
想買990 pro但唔知依家仲有無問題
有人話notebook散熱弱,建議用d冇咁熱既dramless gen4
用緊2條4t版 raid0
機係scar16 行咗大約1個月
https://news.xfastest.com/others/135702/others-295/

2024 所有nand都加加加

要買就快手
據供應鏈最新消息稱,SSD產品九個季度以來首次上漲,而廠商擬2024年1-3月後持續要求漲價。

數據顯示,2023年10-12月期間SSD代表性產品TLC 256GB批發價為每台25.5美元左右、容量較大的512GB價格為每台48.5美元,皆較前一季度(2023年7-9月)上漲9%,也都是九個季度以來(2021年7-9月以來)首度上漲。

自2023下半年以來,存儲晶圓價格一直在上漲。

雖然DRAM價格上漲較為溫和,約20%,但NAND閃存價格在過去兩個月飆升了60%-70%。

調研機構TrendForce給出的報告稱,存儲晶圓將再次迎來漲價,預計漲幅將擴大至18~23%。

報告中指出,移動設備DRAM、NAND(eMMC、UFS)存儲晶圓價格未來將進一步上漲,2024年第一季度環比漲幅將擴大至18~23%,同時不排除恐慌性採購帶來的進一步漲價可能性。
幾多度?有無落散熱?
上網睇睇到暈…
有d話落銅片差到成20度 有d又話其實無乜用
諗落都係買pcie 3.0穩陣
買咗Crucial T500 2TB Gen4 NVMe M.2 同Orico USB3.2 Gen2 Type-C M.2 NVMe SSD Enclosure (10Gbps) PWM2-G2
想問如果想幫ssd加密,要password先至開到,有咩好建議?
除咗veracrypt?
希望an機同電腦都用得
請問下1tb sata有咩推介?
無㗎喇,過埋最後死線Black Friday
好一段時間都唔會再有得平。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞